Kmín, Carum carvi je léčivá bylina původem z Malé a Střední Asie, která se však zabydlela po celé Evropě. I v Česku roste kmín jako divoká bylina na českých loukách, ale také se pěstuje jako zemědělská plodina. Kmín a kmínové louky u nás zabírají co do plochy i historie tolik prostoru, že se Vysočina dá označit jako kmínová velmoc. Český kmín patří k elitě mezi kořením včetně toho exotického.
Kmín šitý na míru Česku
Voňavé koření je nedílnou součástí lidového léčitelství i české kuchyně. Ročně se u nás kmínu spotřebuje asi tři tisíce tun, jen praví gurmáni však ocení i český původ kmínu. Jenom srdcaři u nás za přísných podmínek pěstují dvouleté odrůdy, které se pyšní ochrannou známkou Český kmín.
Tradice pěstování kmínu v českých zemích sahá do 19. století, kdy došlo k jeho kultivaci. Jeho pěstování ve velkém probíhá zhruba od třicátých let minulého století. Od té doby také bylo vyšlechtěno několik odrůd speciálně pro naše klimatické a půdní podmínky. Ze současných jedenácti odrůd kmínu z evropského katalogu jsou čtyři české. Až do roku 1978 však neexistovala neopadavá odrůda, která by umožňovala mechanizaci.
Vysočina: Kmínová velmoc
Největší kmínová pole jsou v současnosti na Vysočině. Celkem zabírají asi pětinu rozlohy Vysočiny. Kmín se pěstuje v obcích Maleč, Česká Bělá nebo Keřkov, kde se díky pěstiteli Františku Procházkovi psala historie českého kmínařství. František Procházka tady v roce 1978 vyšlechtil výkonnou a neopadavou odrůdu Rekord, později ji ještě rozšířil o varianty Prochan a Kepron. Jde o dvouleté odrůdy, které sice plodí jenom jednou za dva roky, právě díky tomu však mají výrazně vyšší obsah vonných silic. Český kmín se s českými odrůdami zařadil mezi evropskou špičku.
Z Keřkova pochází i výnosná odrůda Kamín, kterou prostřednictvím spolku Český kmín vyšlechtili manželé Kameníkovi. Těm se také podařilo prosadit ochrannou známku Český kmín v celé Evropské unii. S minimálním obsahem vonných silic 2,8 % patří Český kmín mezi nejkvalitnější kmín na světě.
- Žídek, J.: Kmín, pepř a mák. Stačí jen špetka koření a jídlo vystřelí do chuťového nebe. Lidovky.cz [online]. Praha: MAFRA, 17. červen 2019 [cit. 2022-05-30]. Dostupné z: https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/kmin-pepr-a-mak-koreni-ktere-jidlo-vystreli-do-chutoveho-nebe.A190610_150544_dobra-chut_ape
- Požárová, L.: Kmínové obrození. Tradiční české koření znovuožívá na Vysočině, lisují zde z něho také olej. Lidovky.cz [online]. Praha: MAFRA, 31. červenec 2020 [cit. 2022-05-30]. Dostupné z: https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/kminove-obrozeni-tradicni-ceske-koreni-je-znovu-na-vzestupu.A200727_094139_dobra-chut_ape
- Datinská, B.: Český kmín s velkým Č. Ambi.cz [online]. Praha: Ambiente, 7. červen 2020 [cit. 2022-05-30]. Dostupné z: https://www.jidloaradost.ambi.cz/clanky/cesky-kmin-s-velkym-c/
- Vše o českém kmínu. KrálovstvíChuti.cz [online]. Praha: Království chuti, 30. květen 2022 [cit. 2022-05-30]. Dostupné z: https://kralovstvichuti.cz/rady-a-recepty/zajimavosti/vse-o-ceskem-kminu
- Koření (Edice Apetit). Praha: Apetit, 2016. ISBN: 978-80-87575-48-2
- Valíček, P.: Koření a jeho léčivé účinky. Benešov: Start, 2005. ISBN: 978-80-86231-34-1
- Trnková, K.: Koření z babiččiny zahrádky. Praha: Trnka, 2021. ISBN: 978-80-87678-94-7
- Trnchiová, C.: Bylinky a koření. Praha: Dobrovský, Edice Knihy Omega, 2019. ISBN: 978-80-7585-110-9
Do května 2022 byl nejdelším visutým mostem na světě portugalský most Arouca 516 ve stejnojmenném parku, zapsaném v seznamu UNESCO. O rok později ho překonal most dlouhý přes 700 metrů, spojující dva vrcholy kralického Sněžníku. Jako Sky Bridge Dolní Morava se stal nejdelší lávkou svého druhu na světě.
Křivánková, R.: Nejen českou kuchyni, kmín v Česku zdobí i kmínové louky. ukocouradoma.cz [online]. U Kocoura doma, 30. květen 2022 [cit. 2022-05-30]. Dostupné z:
Kmín
Jako koření kmín lidstvo využívá již více než pět tisíc let a je tak z těch nejstarších koření vůbec. Celá staletí však slouží i jako lék na koliku a nadýmání nebo žaludeční tonikum. Kmín se užívá také v podobě silice, která vyniká dezinfekčními účinky. Ty se ostatně uplatňují i při uskladnění potravin, například brambor. Kmín a brambory jsou skvělou kombinací nejenom v kuchyni, ale i ve sklepě nebo ve spíži, kde brambory díky kmínu méně klíčí a jsou odolnější vůči plísním.
ČESKO · VÝLETY · ZDRAVÝ DOMOV · OBJEVUJTE!
VědaFest 2022: Co nabídla zábavná vědecká laboratoř v Dejvicích?
Letos VědaFest, dříve Festival vědy, slaví desáté narozeniny. Organizátoři oslavy pojali ve velkém stylu, prostřednictvím…
Strom roku 2022: Hlasujte pro nástupce Zpívající lípy!
Ocenění strom roku 2021 získala Zpívající lípa z Telecí na Svitavsku, nyní se hledá její…
Historické slavnosti v Telči připomínají 30 let zápisu na seznam UNESCO
Ve stejný čas jako byla na Seznam světového dědictví UNESCO zapsána Praha, přibyla na něm…
Mezinárodní den jógy ve velkém stylu: Pozdrav Slunci na Karlově mostě
Od roku 2015 se vždy 21. června slaví Mezinárodní den jógy. Pojí se s oslavami…
Netradiční dovolená v přírodě s luxusem hotelu. Česko dobývá glamping
Luxusní kempování. To je glamping neboli glamorous camping, který skvěle kombinuje špetku dobrodružství, nezměrné přírodní…
Praha, jak ji (ne)znáte. Vinohrady: Noblesní pražská čtvrť zalitá sluncem a zelení
Ve srovnání s jinými částmi Prahy jsou Vinohrady relativně mladou městskou čtvrtí. Začala se rozvíjet…