Mykologové v lese najdou jedlé houby v každé roční sezóně, i v zimě. Ovšem klasičtí čeští houbaři nosí z lesa plné košíky především v době časného podzimu. Houbaření je český národní sport a příjemné zpestření konce léta. Nejenom houby, i les samotný přitom prospívá fyzickému i psychickému zdraví. Napomáhá zvládnout náročný předěl mezi létem a zimou. Není divu, že nás tolik láká. A ještě když houby rostou, to je potom radosti!
A právě takovou radost zažíváme letošní září. Co je k vidění v košících houbařů?
Hřib hnědý – Václavky – Ryzci – Ryzec jedlý nebo nejedlý?
Hřib hnědý a další jedlé houby
Houbařská sezóna vrcholí dle počasí, zpravidla to bývá v průběhu září a října. To se ještě pořád sbírají klasické hřiby, zejména hřib hnědý, lat. Boletus badius nebo Imleria badia (viz úvodní foto), nejhojnější hřib. Roste od července až do začátku prosince.
S koncem léta se v lese objevují i slizcí, ale atraktivní a chutní klouzci, je to konkrétně klouzek sličný, klouzek obecný nebo klouzek zrnitý. Radost dělají i lupenaté jedlé houby, především krásné bedly, ale také čirůvky, penízovky, lišky nebo ryzci, považované za nejchutnější houby vůbec.
Čas svatého Václava, čas na václavky
S tím, jak ustupuje teplo a hřejivé sluneční paprsky, i hřiby v lese začínají pomalu ustupovat dalším, tentokrát ryze podzimním houbám. Ostatně právě v září slavíme svátek svatého Václava, kdy začínají růst václavky. Právě podle svátku svatého Václava také dostaly václavky své jméno. Tyto kořenové houby pak obvykle srostou ještě po celý říjen, někdy i v listopadu, dokud neuhodí silnější mrazy.
Sbírá se hned několik druhů václavek. Václavka obecná, václavka smrková, hlíznatá, bezprstenná nebo severská představují jedlé houby, avšak vyžadují delší tepelnou úpravu, jinak hrozí zažívacími potížemi. Mají specifickou kořenitou chuť a svými účinky by se daly zařadit i mezi tzv. medicinální houby. Podobně jako jiné houby parazitující na kořenech nebo kmenech stromů mají i václavky příznivé zdravotní účinky. V lese jde přitom o škůdce stromů.
Video: Na houby: Holubinky a ryzce, YouTube
Neprávem opomíjení ryzci
Z mnoha darů lesa stojí za pozornost ryzci. Ryzec smrkový, ryzec borový a ryzec syrovinka začínají růst obvykle v září. Přestože je mnoho houbařů v lese míjí, řadí se k těm největším houbařským úlovkům a nejchutnějším houbám vůbec.
Mykolog František Kotlaba ve svém článku pro časopis Vesmír popsal ryzce smrkového, lat. Lactarius deterrimus, jako houbu s kloboukem o šířce 3 až 8 centimetrů. V mládí má polosklenutý tvar s ostrým, mírně podvinutým okrajem, v dospělosti je klobouk rozložený, ve středu vmáčklý. Má typicky barvu okrově červenavou nebo masovou, místy je nazelenalý a naznačeně kruhatý. Lupeny jsou žlutooranžové a poraněním zelenají, třeň je oranžový o délce 4 až 8 centimetrů a šířce kolem 1 až 2 centimetrů. Roste od srpna do listopadu, od pahorkatiny do hor, místy, zejména ve smrkových lesích. Daří se mu na zatravněných nebo mechatých mladých smrčinách.
Houbaři oceňují nejenom jemně pikantní chuť ryzců, ale i zajímavou barvu, která vynikne zvláště v nálevu. Pokud jde o houby s octem, ryzcům, tedy těm jedlým ryzcům, se nevyrovná žádná jiná houba. Existují však i ryzci nejedlí, především hojný ryzec kravský.
Video: Ryzec syrovinka, Lactarius volemus, YouTube
Ryzec jedlý nebo nejedlý?
Od jedlých ryzců se ryzec kravský liší barvou mléka. Zatímco jedlý ryzec smrkový nebo borový vždy roní mléko oranžové nebo načervenalé, vzhledově podobný ryzec kravský roní mléko bílé. Chutná palčivě, a tak v košíku a už vůbec ne v kuchyni nemá co dělat. Výjimkou potvrzující pravidlo je ryzec syrovinka, jedlá houba, která roní bílé aromatické mléko. Nasládlou vůní připomíná slanečky.
Houbaření v Česku
Česko je houbařskou velmocí. Češi z lesa každoročně nosí tuny hřibů, křemenáčů, kozáků, klouzků a babek, lišek, holubinek, ryzců, čirůvek a dalších jedlých hub, ovšem čas od času si domů donesou také nějakou tu houbu nejednou nebo dokonce jedovatou. Houbaření vždy představuje riziko, protože neexistuje houba, která by se nedala zaměnit za jinou, nejedlou nebo jedovatou. Houbař by proto vždy měl sbírat jen ty houby, které bezpečně pozná.
Stres a únava na nás útočí ze všech stran. Vyvětrat, vyčistit vzduch a nabít ho novou energií je snadné. Pomůže aromaterapie a esenciální oleje. Inspirací nám může být síla lesa, les, který nabízí novou energii, povzbuzení, posílení i projasnění mysli.
Přírodní olivové mýdlo hýčká pokožku, přitom ji dokonale čistí. Myje od nečistot, poradí si dokonce…
Literatura:
- Kotlaba, F.: Za houbami v říjnu. Vesmír: přírodovědecký časopis. Praha: Vesmír 86, 2007/10, roč, 86. ISSN 0042-4544
- Mikšík, M.: Houby – příruční atlas. Praha: Universum, 2018. ISBN: 978-80-242-6286-4
- Knauerová, M., Slavíček, J., Urubová, L.: Atlas hub: Průvodce českou přírodou. Praha: Edika, 2020. ISBN: 978-80-266-1552-1
- Antonín, V., Baier, J., Hagara, L.: Houby: velká encyklopedie. Praha: Aventinum. ISBN: 80-7151-236-2
- Baier, J., Vančura, B.: Zaměnitelné houby. Praha: Aventinum. ISBN: 978-80-7442-032-0
- Gminder, A.: Určujeme houby: 340 druhů středoevropských hub. Praha: Knižní klub, 2016. ISBN: 978-80-242-5063-2
- Schneiderová, Ch., Schuster, G.: 10 hub: Jak najít a určit nejbezpečnější druhy. Praha: Mladá fronta, 2019. ISBN: 978-80-204-5148-4
- Svrček, Mirko: Houby. Praha, Aventinum. ISBN: 80-86858-08-1
- Socha, R.: Houbaříme od jara do zimy. Praha: Brázda, 2019. ISBN: 978-80-209-0428-7
Internet:
/1/ Česká mykologická společnost, webové stránky Myko.cz [online]. Praha: Česká mykologická společnost, 2020 [cit. 2020-09-13]. Dostupné z: https://www.myko.cz/
/2/ Chvostová, L.: Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR. Dáma.cz [online]. Praha: CZECH NEWS CENTER, 11. září 2020 [cit. 2020-09-13]. Dostupné z: https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/kam-na-houby-vime-kde-rostou-podivejte-se-na-tipy-z-cele-cr
/3/ Houbaření na wikipedii. [online]. Wikipedia.org, 2020 [cit. 2020-09-13]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Houba%C5%99en%C3%AD
Houbařské servery: NaHouby.cz, NaHoubách.cz, oHoubách.cz, Houbaření.cz, KamNaHouby.cz, Houby-rostou.cz …
…a vlastní poznatky a zkušenosti
Podzimní houby: V lese se teď sbírají hřiby, ale i klouzci, bedly nebo ryzci. Rostou o sto šest!
Houbaření je český národní sport a příjemné zpestření konce léta. Přestože mykologové najdou houby v lese kdykoliv během roku, právě na podzim je houbařská sezóna na vrcholu. Nejenom houby, i les samotný přitom prospívá fyzickému i psychickému zdraví.
Redakce U KOCOURA DOMA
Vyznáváme šťastné doma, přinášíme tipy na vrnivou spokojenost a harmonii. Hledáme inspiraci pro útulné bydlení, kde mají své místo domácí mazlíčci nebo pokojové rostliny. Jsme milovníci zvířat a přírody. Více…
AROMATERAPIE | BACHOVY ESENCE | BYLINKOVÁNÍ | VRNIVÁ MAGIE | DŮM & ZAHRADA