Rok 2020 a jeho trojitý superúplněk: Nejjasnější úplněk přinese duben

Měsíc kolem Země putuje po eliptické dráze, tedy je jeho vzdálenost od Země v různém období různá. Když je Zemi nejblíže a nastává přitom úplněk, hovoří astronomové o superúplňku.

První superúplněk v roce 2020 přišel již 9. března, následuje i v dalších dvou měsících. Ten dubnový by měl být zdaleka nejpůsobivější. Nastává přitom jen pár dnů po nebeském randevouz Venuše a Plejád ve zvířetníkovém světle, ostatně nezvykle zářivá Venuše zdobí noční oblohu ještě pořád.

První jarní úplněk a hned superúplněk

Dubnový úplněk nastává 8. dubna 2020 ve 4:34 hodin, 7. dubna ve 20 hodin SELČ se přitom Měsíc k Zemi přiblížil na vzdálenost „pouhých“ 356 909 kilometrů. Je to nejblíže od února 2019. Průměrná vzdálenost mezi Měsícem a Zemí je 384 400 kilometrů.

Měsíční kotouč by měl být v noci z úterý na středu asi o třetinu jasnější než o jiném úplňku a také se jevit o více než deset procent větší.  O tom, jak velký Měsíc lidé na obloze vidí, však nerozhoduje pouze vzdálenost Měsíce a Země. Jak popisuje Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd:

Vzdálenosti jsou totiž určeny pro středy Země a Měsíce. Výrazně tedy záleží na tom, kde na obloze Měsíc pozorujeme. Protože Země má svůj poloměr téměř 6 400 km, znamená to, že pokud nám Měsíc vychází na horizontu, máme v tu chvíli k němu o poloměr Země dál než kdybychom ho měli nad hlavou.

Pavel Suchan, Astronomický ústav Akademie věd

Dubnový úplněk by tak dle astronoma měl ohromit především větším osvitem noční krajiny. Jde přitom o první jarní úplněk, který také určuje termín nejvýznamnějšího křesťanského svátku, svátků jara. Je to právě tento úplněk, který definuje, kdy budeme slavit Velikonoce. Velikonoční neděle je vždy ta první za prvním jarním úplňkem.

SUPER MOON April 7, 2020 using 90x LENS ZOOMED

Video: Supermoon (Superúplněk): duben 2020, Youtube

Úplněk rašící trávy

Dle indiánských tradic se dubnovému úplňku říká úplněk rašící trávy. Jarní tráva je typicky zelená. Zelená je barvou života i naděje, ačkoliv se dá jarní tráva ještě snadno zadupat do země… K novému životu bychom tak měli přistupovat opatrně, s jemností a citem. A barvou citů je růžová. Dubnový úplněk se někdy příhodně nazývá také růžový úplněk. Pojmenování pochází ze Severní Ameriky, kde jako jedna z prvních jarních květin kvete plamenka šídlolistá, a to právě líbeznou růžovou barvou.

Superúplněk 2020 náleží ke znamení Vah a jejich planetě Venuši, planetě něhy, krásy a lásky, která nás od konce března ohromuje svoji září. Venuše nám s úplňkem dává příležitost dostát harmonie a rovnováhy v životě, protože rovnováha je synonymem vah. Váhy nabízejí i kompromisy, klid a rozvahu. Horoskop vyzdvihuje jejich otevřenost a vztahy s druhými lidmi. Měsíc v úplňku je tak skvělou příležitostí udělat si pořádek ve vztazích a chaos nahradit harmonií.

Třetí superúplněk a hned za druhým a prvním

Na superúplněk se můžeme těšit i v květnu, květný úplněk bude třetím a současně posledním letošním superúplňkem. Pak se zase vrátíme do režimu běžných úplňků. Nutno podotknout, že existuje i opak superúplňku. Říká se mu mikroúplněk nebo také úplněk v odzemí. Ten nejbližší nastane 20. dubna 2020.

Literatura

  • Dušek, J., Grygar, J., Pokorný, Z.: Náš vesmír. Praha: Aventinum. ISBN: 978-80-86858-65-4
  • Gabzdyl, P., Mikulášek, Z., Pokorný, Z.: Astronomie – 100+1 záludných otázek. Praha: Aventinum, 2018. ISBN: 978-807442-103-7

Internetové zdroje

/1/ Noc z úterý na středu bude světlejší, nastane superúplněk. CAS.cz [online]. Ondřejov: Astronomický ústav AV ČR, 2020 [cit. 2020-04-07]. Dostupné z: http://www.asu.cas.cz/articles/1645/19/noc-z-utery-na-stredu-bude-svetlejsi-nastane-superuplnek

/2/ Superúplněk rozzáří úterní oblohu. Tak blízko Měsíc nebyl víc než rok. Českátelevize.cz [online]. Praha: Česká televize, 7. duben 2020 [cit. 2020-04-07]. Dostupné z: https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3072880-superuplnek-rozzari-uterni-oblohu-tak-blizko-mesic-nebyl-vic-nez-rok

/3/ Chystá se nejjasnější úplněk roku. Měsíc se bude zdát větší o 13 procent. iDnes.cz [online]. Praha: MAFRA, 7. dubna 2020 [cit. 2020-04-07]. Dostupné z: https://www.idnes.cz/technet/vesmir/mesic-uplnek-pozorovani.A200407_091631_tec_vesmir_vse

/4/ Čeká nás nejjasnější úplněk roku. Superúplněk určil i datum letošních Velikonoc. Aktuálně.cz [online]. Praha: Economia, 7. duben 2020 [cit. 2020-04-07]. Dostupné z: https://magazin.aktualne.cz/ceka-nas-nejjasnejsi-uplnek-roku-superuplnek-urcil-i-datum-l/r~abcfa91c789b11ea9d470cc47ab5f122/

…a vlastní poznatky a zkušenosti

Rok 2020 a jeho trojitý superúplněk: Nejjasnější úplněk přinese duben

Měsíc kolem Země putuje po eliptické dráze, tedy je jeho vzdálenost od Země v různém období různá. Když je Zemi nejblíže a nastává přitom úplněk, hovoří astronomové o superúplňku.

Redakce U KOCOURA DOMA

Vyznáváme šťastné doma, přinášíme tipy na vrnivou spokojenost a harmonii. Hledáme inspiraci pro útulné bydlení, kde mají své místo domácí mazlíčci nebo pokojové rostliny. Jsme milovníci zvířat a přírody. Více…

5/5 - (5 votes)

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *