Čeští houbaři přišli o svého nestora. Mykolog František Kotlaba po sobě zanechal i nové druhy hub

V červnu 2020 se s deštivým počasím objevily i houby. Houbová sezóna odstartovala naplno a právě v tento čas přišla smutná zpráva. 11. června 2020 ve věku 93 let zemřel významný český mykolog František Kotlaba.

Působil jako vědecký pracovník Národního muzea v Praze nebo Botanického ústavu Akademie věd. Celý život se věnoval propagaci mykologie, také prostřednictvím odborného časopisu Mykologických listů. Byl autorem mnoha odborných i populárních článků. A také popsal řadu nové druhy hub.

 

Mykologie v Česku


František Kotlaba se narodil v roce 1927 ve Vlastiboři u Soběslavi. Jak sám popsal v jednom rozhovoru, k mykologii ho přivedly prostě houby, které ještě jako kluk sbíral po lesích. Posléze vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy, později působil jako pracovník Národního muzea či Botanického ústavu Akademie věd.

Celý život se věnovat studiu hub, především ve spolupráci s dalším známým mykologem Zdeňkem Pouzarem. S kolegou se zasloužili o nálezy vzácných druhů hub i prvonálezy na území České republiky. Zabývali se především chorošovitými houbami.

Podobně jako asi nejznámější český mykolog Miroslav Smotlacha, který zemřel v roce 2007, i Kotlaba přispěl k popularizaci houbaření v Česku. I díky nim jsou Češi jedni z největších sběračů hub na světě. František Kotlaba byl však více než mykolog, byl to také botanik a přírodovědec. Podílel se na propagaci mytologie, ale zasazoval se také o ochranu přírody.

Houby v červnu


Pro časopis Vesmír Kotlaba připravil sérii článků pro jednotlivé měsíce v roce. V článku nazvaném Za houbami v červnu se věnuje hned několika houbám. Jako první zmiňuje výbornou jednou houbu hřib dubový, který však neroste jenom pod duby.

Video: Hřib dubový

Upozorňuje také na nápadně zbarvenou červnovou houbu hřib kovář. Lidé si ho někdy mylně pletou s hřibem satanem. Hřib kovář je dle Kotlaby dobrá jedlá houba s pevnou dužinou, avšak krátce tepelně upravená může způsobovat zažívací potíže. Podobně jako hřib koloděj se světlejším kloboukem je i hřib kovář za syrova mírně jedovatý. Čtveřici hřibů, na které mykolog láká do lesa v červnu, uzavírá hřib žlutomasý, známý jako babka. Vedle těchto hřibů se dá v lesích již od června narazit na hojný křemenáč osikový, v praxi houbaři považovaný za tentýž druh jako křemenáč krvavý.

 

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *