Ovčí plemena přehledně: Celoroční i sezónní ovce, ovce na maso i na sýry

Ovce jsou otužilá a skromná zvířata, ostatně pocházejí také z drsného prostředí asijských hor. Tady je doma asi dvacítka uznávaných druhů ovcí, jen dva pocházejí z horských planin Ameriky. Prapředkem ovce domácí je jistě některý z divokých asijských druhů. Ty byly postupně vyšlechtěny ve všech koutech světa, aby vznikla rozmanitá ovčí plemena. Aktuálně je známo asi šest set druhů plemen, které se chovají pro maso, ale i pro vlnu nebo pro mléko, jde o celoroční i sezónní ovce. Zvláště zakrslá plemena ovcí, jako je ovce kamerunská, jsou také mazlíčci pro potěšení.

Houževnatý mazlíček: Ovce kamerunská nebo ouessantská

Pokud jste se rozhodli chovat ovce celoročně a stojíte před otázkou, jaké ovčí plemeno je nejlepší na spásání zahrady, můžete vybírat hned z několika kandidátů.

Populární je v Česku hlavně ovce kamerunská, která je navzdory svému africkému původu dobře přizpůsobená chladným evropským zimám. Jde o krotké plemeno malého vzrůstu s výškou 55 až 60 centimetrů, vhodné i pro úplné začátečníky. Kamerunky se na rozdíl od jiných plemen ovcí nemusí stříhat, jelikož místo vlny mají hustou srst, která pravidelně líná.

Ovečka tradičnějšího vzhledu, ale přitom nejmenší na světě, je ovce ouessantská. Její maximální výška je 50 centimetrů. Díky malému vzrůstu je to vhodná „živá sekačka“ i na menší pozemky. Navíc se dá snadno ochočit a je velmi otužilá.

Ouessant Sheep | World’s Smallest Sheep Breed

Video: Ovce ouessantská, YouTube

Chov ovcí od jara do podzimu: Plemena Suffolk a Texel

Jaká ovčí plemena jsou vhodná, když se chystáte jen na sezónní chov? Chcete-li mít ovce pouze kvůli vypásání pozemku, na podzim je plánujete porazit a maso zpracovat, je ideální volbou plemeno Suffolk. V Česku je to nejrozšířenější masné plemeno ovcí s mírnou povahou a bez zvláštních nároků na péči. Jarní jehňata pořídíte často velmi levně a do podzimu zvládnou narůst do slušné porážkové hmotnosti přes 70 kilogramů.

Další zajímavou variantou je sezónní plemeno Texel, které si u nás získává stále větší popularitu. Pořizovací cena je sice o něco vyšší, ale jehňata rostou velice rychle. Pokud máte k dispozici jen menší pozemek, můžete už v průběhu léta některá zvířata porazit a tím zajistit, že ostatním pastva vydrží až do podzimu.

Na jaře je lepší koupit mladé beránky, kteří mají o něco lepší přírůstky na váz, než jehničky (mladé ovce). Obavy z agresivního chování nebo samčího zápachu v mase u beranů můžete vyřešit jednoduchou kastrací, nebo koupit již přímo vykastrované malé skopečky.

Texel Sheep | Meaty Lean Hardy

Video: Ovce Texel, YouTube

Plemeno na mléko a domácí sýry: Ovce východofríská

Ačkoliv dojit můžete prakticky jakékoliv plemeno ovcí, množství produkovaného mléka se u jednotlivých plemen výrazně liší, stejně jako temperament. Za nejlepší plemeno ovcí na dojení je u nás v současnosti považováno plemeno East Friesian, východofríská ovce. Tato ovečka je zároveň mírná a učenlivá, takže naučit ji klidně stát při dojení zvládne s trochou trpělivosti i méně zkušený chovatel.

Dojení ovcí se dá relativně snadno osvojit. Chce to jen trochu cviku a pochopení toho, jak vlastně funguje vemínko a jak se mléko tvoří. Pokud budete dojit jen pár oveček, zvládnete celý proces ručně. Je ale třeba si uvědomit, že aby ovce dávala mléko, musí nejprve mít jehňata. Ta spotřebují v prvních týdnech života všechno mléko pro svoji výživu. Zhruba ve dvou měsících je pak můžete od matky odstavit a začít s dojením.

East Friesian Milk Sheep | Grass Fed Triple Purpose

Video: East Friesian, východofríská ovce, YouTube

Ovčí mléko má oproti tomu kravskému celkově vyšší obsah živin, především vitamínů B1, B2, B6 a B12, a díky obsahu kvalitního tuku poskytuje tělu v lehce stravitelné formě i vitamíny A, D a E. Bohaté je i na minerální látky, například obsah vápníku má až o 70 % vyšší než mléko kravské. Mléko ovcí je chuťově plné a na jazyku až smetanové. Přesto se pro mléko ovce chovají jenom v menší míře. V malých hospodářstvích fungují primárně jako živé sekačky na trávu.

5/5 - (1 vote)

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *