Špenát – zelená pochoutka, která posiluje organismus

Pepek námořník možná trochu přeháněl, ale výčet látek obsažených ve špenátu a jeho účinků na zdraví dokazuje, že tato nenápadná zelenina dokáže skutečně hodně. Rozhodně je skvělým prostředkem k posílení organismu, který dokonce pomáhá proti stresu. Navíc chutná!

špenát setý

Což takhle dát si špenát?

VÍCE NEŽ KULINÁŘSKÁ LAHŮDKA

Špenát setý je jednoletou rostlinou, která pochází zřejmě z Persie. Tam byl vyšlechtěný z původně divoké rostliny. Již během středověku se však zabydlel i u nás v Evropě a obohatil zdejší jídelníček svou lahodnou chutí, sytou zelenou barvou, ale i cenný bioaktivním složením s obsahem železa.

Sice neobsahuje takové dávky železa, jak se dříve myslelo, ale pořád ho obsahuje tolik, že slouží jako jeho hodnotný přírodní zdroj.

Špenát řadíme do čeledi laskavcovitých, dříve merlíkovitých. Je to významná listová zelenina, ale dá se na něho nahlížet i jako na léčivou bylinku. Pyšní se nejenom obsahem železa, ale také fytohormonů, které v kombinaci s železem skutečně posilují organismus.

I díky obsaženým bílkovinám a aminokyselinám se špenát příznivě odráží na vývoji svalové hmoty, ač to není tak rychlé a výrazné, jak nám to předvádí kreslený Pepek námořník.

Co všechno špenát setý obsahuje?

  • karotenoidy (provitamín A retinol) – betakaroten, lutein
  • vitamíny skupiny B (B3 niacin, B8 biotin, B9 kyselina listová), vitamín C, vitamín E, vitamín K
  • železo a minerální látky jako je draslík, vápník, hořčík, draslík, jód nebo fosfor
  • kyselinu šťavelovou (jetelovou sůl), která zefektivňuje vstřebávání vápníku
  • fytohormony, rostlinné hormony, které příznivě ovlivňují i hormony v lidském těle
  • zelené barvivo chlorofyl s protizánětlivými, regeneračními a očistnými účinky

Mnoho z obsažených látek nese antioxidační působení. Ze špenátu dělají významný přírodní antioxidant, který chrání buňky před poškozením nebo předčasným stárnutím, podporuje obnovu nových buněk, regeneraci organismu.

Špenát

Špenát – významný přírodní antioxidant, nejlepší je čerstvý

Jaké účinky špenát slibuje?

  • Špenát je silný antioxidant. Chrání buňky, podporuje regeneraci.
  • Povzbuzuje krvetvorbu, posiluje imunitní systém, zlepšuje látkovou výměnu.
  • Je prospěšný pro zdravé zažívání, aktivuje metabolismus sacharidů. Odvodňuje.
  • Příznivě ovlivňuje nervovou soustavu. Zklidňuje, pomáhá proti stresu a únavě.
  • Zpevňuje kosti a zuby, zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů.
  • Je užitečný pro zdravý zrak a zdravé sliznice.

Nic se nemá přehánět

Špenát je plný bioaktivních látek, které již v malém množství udělají velkou službu. Naopak, jejich jednorázové nadměrné dávky mohou i škodit.

Rizikem je především množství šťavelanů, které po mohou po tepelné úpravě negativně ovlivňovat ledviny a kosti. Jejich negativní působení eliminuje vápník, tepelně upravený špenát je proto vhodný kombinovat s mléčnými výrobky.

Špenát je zdrojem vitamínu K, který není vhodný při potížích se srážlivostí krve. Rozhodně se nedoporučuje lidem užívajícím léky na ředění krve (warfarin).

Špenát - pěstování

Pěstování špenátu je snadné

PĚSTOVÁNÍ ŠPENÁTU

Jak na pěstování špenátu?

Špenát setý (Spinacia oleracea) je jednoletá, snadno dostupná zelenina, která za málo nabízí velký užitek. Jeho pěstování zvládne každý, stačí mít prostor.

  • Špenátu vyhovuje mu výživná, mírně zásaditá půda. Bude se mu dařit s přiměřeným množstvím vody,
  • Dá se sázet po celý rok. Vyplatí se ho sázet hned zjara, aby se brzy sklízel, do podoby listové zeleniny rostou ty nejrychlejší odrůdy asi měsíc, tě pomalým to trvá až 75 dnů.
  • Sklízí se před rozkvětem.
Dušený špenát

Dušený špenát – typický špenátový recept, ale existuje nespočet dalších

A ŠPENÁTOVÉ RECEPTY?

Špenát je nejprospěšnější čerstvý, v syrové podobě. Poslouží při přípravě nejrůznějších zeleninových salátů, ale hodí se i do tvarohu a bylinkových pomazánek.

Chutná však i v tepelné úpravě – jako klasický dušený špenát nebo špenátová polévka. Oživí nejrůznější zapékané pokrmy, nádivky, brambory, těstoviny, ale i palačinky, lívance nebo omelety. Skvěle se snoubí s vejci, s různými druhy sýrů. Chutná v kombinaci s česnekem, rajčaty nebo houbami.

Špenát je jednou z tradičních ingrediencí české kuchyně, nedílně však patří i ke kuchyni francouzské nebo italské. Svědčí o tom třeba recept na italský koláč se špenátem (mj. také skvělý velikonoční recept), recept na risotto se špenátovým pestem, také špenátovo-ricottové gnocchi s citronem, špenátová frittata (vaječná omeleta) s mozzarellou nebo italská Orzo polévka (s těstovinovou rýží, špenátem a rajčaty).

Každá hvězdička je dobrá! Ušlo to.Bylo to fajn, ale...Článek se líbil.Super článek.Super článek, chválím. 2 x, øhodnocení: 5,00

Loading...


ZDROJE: https://www.celostnimedicina.cz/spenat.htm#ixzz5BV7i2ayJ, http://www.kafe.cz/krasa-a-zdravi/spenat-od-a-do-z-366.aspx, http://www.fitvit.cz/clanek/spenat, https://ona.idnes.cz/spenat-je-ohromnou-zasobarnou-zeleza-aneb-nejvetsi-myty-o-zelenine-a-ovoci-16f-/zdravi.aspx?c=A100322_095316_zdravi_bad

© 2016 – 2018 U KOCOURA DOMA Všechna práva vyhrazena. Kontakt

sdileni3

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *