Velikonoce se pojí s mnoha zvyky a tradicemi, k té novodobé patří i pivní speciály, mezi kterými vede zelené pivo. Letos se k němu po covidové pauze vracejí mnohé české pivovary, navazují přitom na irský svátek svatého Patrika, kterému zelená barva patří.
Jak se vaří zelené pivo?
Zelené pivo již sedmnáct let na Velikonoce vaří jihomoravský pivovar Starobrno, stále podle stejné receptury. Vedle speciálního sladu a jakostního žateckého chmele se do něho přidává bylinný výluh. Právě bylinky spolu s likérem dává pivnímu speciálu charakteristickou zelenou barvu. Oslava svátků jara začíná v pivovaru Starobrno vždy na zelený čtvrtek. Pivo se na zelený čtvrtek, který letos připadá na 14. dubna, točí nejenom v Brně, ale v celé republice. Na zelené pivo však lákají i další pivovary. Letošní Velikonoce ho nabízí jako Jarní pivo i náchodský pivovar Primátor nebo pivovar Lobkowitz jako Velikonoční Krasličák.
Pivo s jarní příchutí tří bylinek, které rostou zejména v Irsku, uvařil minipivovar Purkmistr. Zelené pivo s bylinkami mařinka, meduňka a máta doplňuje i sváteční světlý čtrnáctistupňový speciál ISTR a polotmavý patnáctistupňový Weizenbock, oba výhradně z českých surovin.
V duchu velikonočních tradic
„Na Velikonoce se vaří velké množství speciálů. Ležáky počínaje, barevnými pivy konče. Jedná se o pivo sudové. Minipivovary jsou založeny právě pro speciály v malých šaržích. Proto každý na Velikonoce něčím překvapí,“ řekl prezident Českomoravského svazu minipivovarů Michal Voldřich a současně ředitel jihočeského minipivovaru Zvíkov. Ani minipivovar Zvíkov nezůstává se svým zeleným ležákem na Velikonoce pozadu.
Na zelenou vlnu letos naskočil i Prazdroj, spolu s Břevnovským klášterním pivovarem uvařil velikonoční speciál Popeleční Benedict. který připomíná začátek postního období před Velikonočními svátky. Polotmavá třináctka s krémovou pěnou a čtyřmi druhy sladu včetně nakuřovaného navazuje na tradici silných piv, která byla v postním období zdrojem živin a kalorií.
Rodinný pivovar Bernard zase čerpal z tradice bílé soboty a připravil bílé pivo. Ke spolupráci přitom přizval brněnského sládka Petra Hauskrechta, spolumajitele Parního pivovaru Hauskrecht. Svrchně kvašený ležák Bernard Pšenice je světlé pivo s krásnou vůní, která nese tóny hřebíčku a banánu. Bude-li chutnat, měli by tento sváteční pivní speciál v Humpolci uvařit zase na Vánoce.
Internet:
/1/ Češi podle pivovarů po dvouleté covidové pauze opět hledají velikonoční piva. Českénoviny.cz [online]. Praha: ČTK, 13. duben 2022 [cit. 2022-04-14]. Dostupné z: https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/cesi-podle-pivovaru-po-dvoulete-covidove-pauze-opet-hledaji-velikonocni-piva/2192316
…a vlastní poznatky a zkušenosti.
Sváteční pivo může být zelené, ale také bílé. Jaké speciály pivovary nabízejí?
Velikonoce se pojí s mnoha zvyky a tradicemi, k té novodobé patří i pivní speciály, mezi kterými vede zelené pivo. Letos se k němu po covidové pauze vracejí mnohé české pivovary, navazují přitom na irský svátek svatého Patrika, kterému zelená barva patří.
Redakce U KOCOURA DOMA
Vyznáváme šťastné doma, přinášíme tipy na vrnivou spokojenost a harmonii. Hledáme inspiraci pro útulné bydlení, kde mají své místo domácí mazlíčci nebo pokojové rostliny. Jsme milovníci zvířat a přírody. Více…