Pivovarský dům Poupě v Brně vaří po 150 letech zase pivo

Bývalý městský pivovar v centru Brna v září 2020 znovu ožívá, aby navázal na zdejší historii pivovarnictví. Na rohu Starobrněnské a Dominikánské ulice se v nově instalované varně konečně vaří pivo. Koncem září se tu začne i čepovat. Poslední víkend v září se oficiálně Pivovarský dům Poupě otevře v rámci Slavností piva F.O. Poupěte, od října už by měl být otevřený trvale.

V duchu nejslavnějšího českého sládka

Městský pivovar v domě nazývaném Dominik sídlil od poloviny 16. století a proslavil se zejména za působení Františka Ondřeje Poupěte, který v něm vařil pivo v letech 1798 až 1805. Právě František Ondřej Poupě jako první pochopil, že výroba piva je věda.

Pivovar svázaný s jeho jménem však zanikl v roce 1862, později byl přestavěn na Dům Stavařů, a tak zůstal až do nejnovějších úprav nových majitelů. 300 let starý dům, kterému se v Brně nejčastěji říká Dům stavařů ,se před pěti let v dražbě dostal za 26 milionů do rukou Marina Tichého a jeho společníků. Ti před dvaceti lety opravili a obnovili pivovar v Dalešicích a nyní se chystají vrátit slávu pivovarnictví do Brna. Odkazují přitom na nejslavnějšího českého sládka Františka Ondřeje Poupěte, po kterém pivovarnický dům ponese jméno.

Majitelé Pivovaru Dalešice vracejí slávu brněnskému pivovaru

Do přestavby a opravy kdysi největšího pivovarského domu na Moravě investovali majitelé odhadem 25 milionů, aby ho proměnili na pivovarskou obdobu Domu excelence ve Valticích. Majitelé Pivovaru Dalešice chtějí nyní navázat na tradici brněnského pivovarnictví a zároveň vyzkoušet něco nového. Chystají se vařit zejména svrchně kvašené speciály, tzv. Craft beer.

V pivnici pro 350 lidí, která vznikla z někdejší pasáže uvnitř domu, se budou čepovat asi čtyři druhy piva místního pivovaru a dalešická jedenáctka. Kulturní sál v prvním patře pro 500 lidí s galerií bude sloužit jako místo pro setkávání příznivců i odborníků z oblasti pivovarnictví, budou se zde konat různé společenské i odborné akce. Pivovarský dům Poupě by měl poskytovat praktický servis asi padesátce minipivovarů, které vaří pivo na Jižní Moravě. V budoucnu by tu také měly fungovat laboratoře na testování vzorků a propagační stanicie na chov kvasinek.“

Hvězdičkujeme...

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *