Okurková sezóna je tady. To by bylo, abychom ty okurky nějak nevyužili. A pozor, tentokrát nejede o tradiční okurkový salát, který patří k typickému českému letnímu obědu. Je tu i okurková limonáda jako báječné letní osvěžení.
Okurková limonáda má skutečně chladivý efekt, osvěží, zažene žízeň a ještě organismu dodá dávku vitamínů a minerálů. Okurka je totiž nízkokalorickou vitamínovou bombou, která hydratuje a detoxikuje organismus. Umí toho prostě hodně a její přípravu zvládne opravdu každý. Tedy do toho!
Zajímají vás recepty?
Tady jsou:
- Okurková limonáda – základní recept
- Svěží okurková limonáda s mátou
- Melounová limonáda s okurkou a bazalkou
- Okurková voda
Domácí limonády jsou hitem léta
V posledních letech se v nabídce restaurací a kaváren objevují i domácí limonády. Ať již svěží okurková, příjemná levandulová, aromatická mátová, lahodná malinová nebo třeba pikantní zázvorová, vždy jde o pochoutku, kterou ocení každý. Je to skvělý a zdraví způsob, jak v létě doplnit tolik potřebné tekutiny.
Jako u všeho platí, že pokud si domácí limonády připravujete sami doma, máte možnost ohlídat si její ingredience a sestavit je tak, aby to sedlo přímo vašim chuťovým pohárkům. Recepty totiž vždy umožňují něco přidat či ubrat tak, jak je nám libo. A to i recepty na okurkovou limonádu. Pokud hledáte inspiraci, jste na správném místě. Máme pro vás základní recept, ale i variace s bylinkami (máta, meduňka) nebo ovocem jako jsou maliny, meloun aj.
Domácí okurková limonáda vás vyjde na pár korun, ale její chuť je k nezaplacení.
Okurková limonáda – základní recept
Ingredience
- Vedle okurky budete potřebovat ještě citron, resp. citronovou šťávu a vodu.
- Základní poměr: 2 větší okurky na 1,5 l vody a šťáva z jednoho citronu
- Limonádu lze dosladit cukrem, třtinovým cukrem, agáve sirupem, medem apod.
- Provoní ji i bylinky jako je máta, meduňka, bazalka, mateřídouška aj.
Příprava receptu
Jednu z okurek omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostky. Přidáme citronovou šťávu a rozmixujeme do hladka.
Lze použít i okurku neloupanou, limonáda pak bude mírně hořká, o to více zažene žízeň.
Rozmixovanou okurku smícháme s vodou a přidáme k ní druhou okurku v podobě tenkých koleček. To pro efekt, pokud o tento efekt nestojíte a chcete limonádu méně hustou, rozmixujte obě okurky naráz a použijte pouze jedno kolečko okurky na dozdobení sklenice.
Okurkovou limonádu skvěle dozdobí také špalíky okurky.
Pokud chcete limonádu více čirou, rozmixované okurky rozmíchejte s vodou, nechte luhovat, před podáváním pak vše přefiltrujte.
Okurková limonáda chutná jen tak, ale gurmáni ji mohou dosladit dle své chuti (stačí 2 – 3 lžíce třtinového cukru).
Ještě více a chuti limonádě dodají bylinky (máta, meduňka, bazalka, mateřídouška) nebo ovoce (maliny, meloun, hroznové víno). Citron lze nahradit limetkou.
Chuť zvýrazní špetka mořské soli.
Okurková limonáda bude nejlépe chutnat chlazená. Po přípravě ji proto nechte odležet v ledničce, minimálně hodinu. Můžete ji také zchladit ledem.
TIP OD KOCOURA – krystalicky čistá svěžest ve spreji
Velkým pomocníkem pro letní svěžest nejsou jen okurky, ale i kamenec – přírodní krystal, který působí antibakteriálně a má schopnost šetrně omezit pach. Kamenec neucpává póry, nedráždí pokožku, naopak ji chrání. Je k dostání i jako přírodní deo sprej, navíc obohacený o svěží letní vůně, třeba právě okurku.
Recept: svěží okurková limonáda s mátou a limetkou
Ingredience
Kromě okurky, resp. 2 větších okurek budete na 1,5 l vody potřebovat ještě pár lístků čerstvé máty, případně 2 lžíce třtinového cukru a špetku mořské soli.
Příprava receptu
Dle chuti využijte buď předem oloupané okurky nebo okurky včetně slupky, pak bude limonáda více hořká.
Řádně omyté, případně oloupané okurky nakrájejte na kostky a rozmixujte v mixeru do hladka. Pak k nim přidejte mátu, případně cukr a špetku soli, zalijte vodou, řádně promíchejte a nechte odležet v ledničce minimálně hodinu. Limonáda bude chutnat i bez cukru a bez soli, a bude i zdravější.
Domácí okurková limonáda chutná nejlépe chlazená. Dozdobit ji můžete kolečkem okurky a lístkem máty.
Bylinkové variace
Podobně jako mátu můžete využít i zelenou meduňku, mateřídoušku, také agastache anebo bazalku. Bazalka a okurka bude v limonádě chutnat také v kombinaci s melounem – viz náš další recept.
Recept: letní melounová limonáda s okurkou a bazalkou
Ingredience
Kromě okurky, resp. 2 větších okurek budete na 1,5 l vody potřebovat ještě meloun – nejlépe bezpeckový, resp. půlku melounu střední velikosti. Pokud není bezpeckový, bude ho třeba zbavit slupky a pecek, pro recept využijete jen dužinu.
K tomu bude třeba pár lístků čerstvé bazalky, případně 2 lžíce třtinového cukru a špetku mořské soli.
Příprava receptu
Oloupané okurky nakrájejte na kostky a rozmixujte spolu s dužinou z melounu v mixeru do hladka. Pak přidejte bazalku, případně cukr a špetku soli, zalijte vodou, řádně promíchejte a nechte odležet v ledničce minimálně hodinu.
Domácí limonáda je nejlepší chlazená. Pokud nechcete čekat, přidejte k ní led. Na ozdobu můžete využít kousky melounu, okurky i lístky bazalky. Záleží na vaší fantazii.
Okurková voda – recept tak jednoduchý, že jednodušší už být nemůže
Ta nejjednodušší příprava okurkové limonády spočívá v tom, že do džbánu vody přidáte kousky okurky, citronovou šťávu a třeba i bylinky jako je máta, bazalka apod. Pak už stačí jenom nechat vodu v ledničce odstát, nejlépe přes noc. Voda získá vynikající osvěžující vůni a chuť.
Provoňte vodu!
Podobně můžete využít i další druhy zeleniny nebo ovoce (maliny, jahody, hroznové víno, borůvky), bylinky nebo třeba okvětní lístky růží. Avšak v okurkové sezóně to bez té okurky nebude ono. Je mnoho důvodů, proč si dopřát okurky, může to být v podobě okurkové limonády, ale klidně to může být také oblíbený okurkový salát, šopský salát nebo třeba řecké tzatziki.
Hledáte inspiraci do kuchyně?
Staňte se mistry kulinářského umění. Je to snadné, když najdete toho správného učitele. Je to snadné, když čerpáte z té správné knihy. A že jich je! Tady jsou některé z nich:
Zajímá vás víc?
Čerstvé potraviny, nejlépe ty z vlastní zahrádky zbožňujeme i my U KOCOURA DOMA. Připravujeme proto pro vás články, ve kterých nechybí ovoce a zelenina, bylinky a koření, takové, jaké máme rádi.
Uhorkovú, priznám sa, som ešte neskúšala, no je pravdepodobne už načase! 🙂 ❀✿
Ano, stojí za to!
Okurkovou limonádu s mátou máme rádi, ale v kombinaci s melounem jsme ještě nezkoušeli. Vypadá to zajímavě, zkusíme. Momentálně máme na zahradě obojí a vedro je na to taky dost velké 🙂
Přesně tak, na okurky, meloun a další letní osvěžení je právě teď ten nejlepší čas. Tak ať se limonáda podaří!