Největší pavouk světa: Jihoamerický jedovatý goliáš má požírat ptáky

V angličtině se mu říká Goliath Birdeater, tedy obří požírač ptáků. Ptáky však požírá jen zřídka. To nic nemění na tom, že je s hmotností více než 170 gramů a rozpětím nohou až 30 centimetrů největším pavoukem světa. Velikostí odpovídá rozměrům lidské nohy, ale hrůzu budí nejenom proto, že je skutečně velký.

Děsivé zjevení pralesa

Českým jménem je to sklípkan největší (Theraphosa blondi, Latreille, 1804), někdy se označuje také jako tarantule. Říká se mu také pavoučí blondýna a přestože je jedovatý, někteří ho chovají doma i jako netradičního domácího mazlíčka.

Svou velikostí umí Theraphosa blondi vyděsit, ale je to plachý tvor, který své zbraně využívá jenom v případě reálného nebezpečí. Vedle jedu jsou to i zvláštní chlupy se štětinkami, které vystřeluje třením zadních nohou o břicho. Zatímco jed není tak silný, aby člověka ohrozil na životě, pavoučí ostny způsobují silné, bolestivé a svědivé podráždění očí, sliznic a kůže. Piotr Naskrecki, entomolog a fotograf z Muzea komparativní zoologie Harvardské univerzity dokonce uvádí, že v kůži mohou trápit i dlouhé dny.

Zvuk koňských kopyt

Pavoučí goliáš je vybaven i ostrými drápy, které zakončují jeho končetiny. Při chůzi tak tuto děsivou blondýnu provází cvakavý zvuk připomínající zvuk koňských kopyt. Aby toho nebylo málo, v případě nebezpečí vydává i vysoký syčivý zvuk, když o sebe tře předníma nohama. Má být slyšet až do vzdálenosti téměř pěti metrů.

Jako obranou strategii využívá i cenění zubů, dvoucentimetrových tesáků zvaných chelicery. To se staví na zadní nohy a předvádí své monstrózní tesáky naplněné jedem.

Hvězdičkujeme...

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *