Bezstarostný, sluncem zalitý čas, provoněný ovocem a bylinkami. To je léto, které se zdá být nekonečné. Všichni bohužel víme, že jednou skončí. Stačí však asi hodinku svého času věnovat meruňkám, pak si budeme moci trochu toho léta vychutnat ze skleničky. Od toho přece meruňková marmeláda je.
Barva žhavého letního slunce a chuť léta. To je meruňková marmeláda. Recepty jsou různé – od těch nejjednodušších až po recepty s kapkou extravagance. Marmeládu můžete vařit, ale také péct. Meruňky můžete kombinovat i s kořením a bylinkami. Marmeláda, resp. džem pak může být i bylinkový, svěží nebo pikantní.
Všechny praktické informace, recepty a návody na vás čekají níže.
V tomto článku mj. najdete tyto recepty:
- meruňková marmeláda – základní recept
- svěží meruňková marmeláda s mátou a limetkou
- pikantní meruňková marmeláda se zázvorem
- meruňkový džem s levandulí podle Jozefíny
- meruňkový džem se sektem (video recept)
- meruňková marmeláda z domácí pekárny
- pečená meruňková marmeláda
Meruňková marmeláda – základní recept
Ingredience
- Na 1 kg vypeckovaných meruněk bude třeba 300 – 500 g cukru (v závislosti na sladkosti meruněk), sáček želírovacího cukru nebo pektinu.
- K tomu se hodí šťáva z 1 – 2 citronů, dle chuti.
Příprava receptu
Meruňky je třeba řádně omýt a vypeckovat, poté je nakrájejte na menší kousky a spolu s cukrem vložte do hrnce.
Pokud předtím necháte meruňky s cukrem odležet přes noc, zkrátíte nutnou dobu vaření ovoce.
Ovoce se s cukrem vaří do doby, než získá potřebnou konzistenci. Kvůli zachování vitamínů je však dobré marmeládu vařit co nejkratší čas, stačí cca 10 – 15 minut.
Ke konci vaření k marmeládě přidáme ještě pektin (želírovací cukr), který jsme nejprve rozmíchali s trochou cukru. Tak se dá předejít nežádoucímu hrudkování. Marmeláda s pektinem se vaří ještě asi 5 minut. Marmeláda by měla být dostatečně hustá. To se dá vyzkoušet tak, že se trošku marmelády nechá zchladnout na talířku. Pokud je řídká, přidáme do ní ještě pektin smíchaný s cukrem.
Úplně na závěr se marmeláda ještě promíchá s citronovou šťávou. Citronová šťáva (případně kyselina citronová) dodá chuti marmelády na zajímavosti. Funguje také jako konzervant a navíc pomůže udržet zářivou barvu marmelády. Na druhé straně velká dávka kyseliny citronové omezuje želírování pektinu, takže marmeláda je pak řidší.
Pokud se na marmeládě během vaření objeví na povrchu pěna, měla by se sbírat.
Horká marmeláda se okamžitě plní do čistých, sterilizovaných sklenic. Čistotu můžeme podpořit i tak, že víčko a hrdlo sklenic před plněním otřeme alkoholem.
Po naplnění se sklenice uzavře a marmeláda se nechává chladnout dnem dolů. Tak se ze sklenice ztratí vzduch a marmeláda získá trvanlivost. Není pak nutné ji dále zavařovat.
Marmeláda nebo meruňkový džem?
Dle nařízení EU je meruňková marmeláda hladká. Pokud má ovocná směs kousky ovoce, označuje se dle pravidel EU od roku 2004 jako meruňkový džem a nijak jinak.
Pokud v marmeládě ponecháme slupky, dle EU to bude spíš džem. Doma tomu můžete klidně říkat, jak chcete. My U KOCOURA DOMA také používáme pojem marmeláda, ačkoli může jít formálně i o džem.
Marmeláda v postupu výše jde propasírovat, zbavíte se tak slupek a dosáhnete skutečně hladké konzistence. Pak nebude pochyb o tom, co jste to vlastně připravili.
Pokud máte rádi kousky ovoce, tedy džem, můžete klasický postup přípravy marmelády, resp. džemu trošičku vylepšit. Stačí nejdříve odebrat asi čtvrtinu meruněk. Vaří se pak zbylé tři čtvrtiny a poslední čtvrtina se nakrájená na malé kousky přidává až na konci vaření (spolu s pektinem). Tak zajistíte, že v marmeládě budou skutečně kousky ovoce, správně pak půjde o meruňkový džem.
Meruňková marmeláda, resp. meruňkový džem trošku jinak
Klasický bílý cukr můžeme nahradit cukrem třtinovým.
Meruňkovou marmeládu nebo meruňkový džem můžete zpestřit skořicí, badyánem, vanilkou, resp. vanilkovým luskem, zázvorem, také snítkem rozmarýnu, lístky máty nebo květy levandule. Tyto ingredience se přidávají na začátku vaření marmelády.
Pokud jde o bylinky, po uvaření marmelády (před plněním do sklenic) se ze směsi zpravidla vytahují (viz recept na meruňkový džem s levandulí), případně je třeba je předem řádně nasekat (viz recept: meruňková marmeláda s mátou a limetkou).
Recept: Svěží meruňková marmeláda s mátou a limetkou
Ingredience
- Na 1 kg vypeckovaných meruněk bude třeba 300 – 500 g cukru (v závislosti na sladkosti meruněk), sáček želírovacího cukru nebo pektinu.
- K tomu je třeba kůra z BIO limetky a zelené lístky čerstvé máty.

Svěží meruňková marmeláda s mátou a limetkou – příprava receptu
Meruňky nejprve omyjeme, vypeckujeme a nakrájené na menší kousky je spolu s cukrem vložíme do hrnce. Čím větší hrnek, tím větší plocha pro vypařování vody a tím kratší doba vaření.
Ovoce vaříme tak dlouho, dokud nezhoustne. Avšak čím kratší doba, tím více vitamínů si uchová. Meruňky s cukrem stačí vařit asi 10 minut.
Ke konci vaření k marmeládě přidáme ještě pektin (želírovací cukr), který jsme nejprve rozmíchali s trochou cukru. Tak se dá předejít nežádoucímu hrudkování. Marmeláda s pektinem se vaří ještě asi 5 minut.
Spolu s pektinem přidáme do marmelády kůru z limetky a nadrobno nasekanou mátu v množství dle chuti (na provonění kilogramu meruněk stačí cca 5 – 10 lístků).
Horká marmeláda se okamžitě plní do čistých, sterilizovaných sklenic. Čistotu můžeme podpořit i tak, že víčko a hrdlo sklenic před plněním otřeme alkoholem.
Po naplnění se sklenice uzavře a marmeláda se nechává chladnout dnem dolů. Tak se ze sklenice ztratí vzduch a marmeláda získá trvanlivost. Pokud pracujeme v naprosté čistotě, není zpravidla nutné marmeládu dále zavařovat.
TIP OD KOCOURA – Meruňky pro krásu
Meruňky jsou bohatým zdrojem vitamínů a minerálů, ve svém složení nabízejí například draslík. Fungují také jako silný přírodní antioxidant. Podporují obranyschopnost, regeneraci buněk a nesou i omlazující efekt. Toho se užívá také v kosmetice. Meruňky můžete pro krásu nejenom jíst, ale v podobě výtažků či regeneračního a omlazujícího oleje z meruňkových jader využít v péči o tělo. Meruňkový olej se pyšní vysokým podílem esenciálních mastných kyselin, antioxidantů nebo vitamínu E, který působí proti stárnutí pokožky. Bývá také součástí tělových a masážních olejů.
![]() |
![]() |
![]() |
Recept: Pikantní meruňková marmeláda se zázvorem
Ingredience
- Na 1 kg vypeckovaných meruněk bude třeba 300 – 500 g cukru (v závislosti na sladkosti meruněk), sáček želírovacího cukru nebo pektinu.
- K tomu přidáme šťávu z jednoho citronu a kousek zázvoru. Fajnšmekři mohou přidat i mletou skořici.

Pikantní meruňková marmeláda se zázvorem – příprava receptu
Meruňky nejprve omyjeme, vypeckujeme a nakrájené na menší kousky je spolu s cukrem vložíme do hrnce. Čím větší hrnek, tím větší plocha pro vypařování vody a tím kratší doba vaření.
Ovoce vaříme tak dlouho, dokud nezhoustne. Avšak čím kratší doba, tím více vitamínů si uchová. Meruňky s cukrem stačí vařit asi 10 minut.
Ke konci vaření k marmeládě přidáme ještě pektin (želírovací cukr), který jsme nejprve rozmíchali s trochou cukru. Tak se dá předejít nežádoucímu hrudkování. Marmeláda s pektinem se vaří ještě asi 5 minut.
Spolu s pektinem přidáme do marmelády oloupaný, najemno nastrouhaný zázvor a případně trochu skořice.
Až na vaření ještě v marmeládě rozmícháme citronovou šťávu.
Horká marmeláda se okamžitě plní do čistých, sterilizovaných sklenic. Čistotu můžeme podpořit i tak, že víčko a hrdlo sklenic před plněním otřeme alkoholem.
Po naplnění se sklenice uzavře a marmeláda se nechává chladnout dnem dolů. Tak se ze sklenice ztratí vzduch a marmeláda získá trvanlivost. Pokud pracujeme v naprosté čistotě, není zpravidla nutné marmeládu dále zavařovat.
Meruňkový džem s levandulí
Tentokrát jsme inspiraci čerpali přímo od královny marmelád Jozefíny Růžičkové. Ta svůj kouzelný recept založený na kombinaci: meruňky + levandule prozradila v magazínu OnaDnes (zdroj: OnaDnes č.26 2018).
Na meruňkový džem od Jozefíny budete potřebovat citronový pektin.
Levandule zpříjemní léto i chuť meruňkové marmelády
Ingredience
- 3 kg meruněk
- levandule (cca 7 květů s delšími stonky)
- cca1 kg cukru
- 20 g citrusového pektinu
- šťáva z 1 citronu
Příprava receptu
Meruňky omyjeme, vypeckujeme, nakrájíme a vložíme do většího hrnce. Kvůli barvě je zakapeme citronovou šťávou.
Levandulové květy svážeme do kytičky (nejlépe stonkem jedné levandule) a přidáme je k meruňkám do hrnce.
Meruňky vaříme tak, aby změkly. Jakmile jsou měkké, levanduli s hrnce vyjmeme a přidáme pektin, který jsme nejprve rozmíchali cca se třemi lžícemi cukru.
Meruňky s pektinem povaříme ještě asi pár minut, abychom k nim přidali zbytek cukru. Vaříme dalších cca 10 minut.
Džem plníme do suchých, ale důkladně umytých, nejlépe sterilovaných sklenic. Po uzavření je otočíme dnem vzhůru. Alternativou je sklenice s džemem nechat v teple zabalené v koši anebo je zavařit pomocí zavařovacího hrnce.
A ještě jeden video recept z dílny Dr. Oetker:
Meruňkový džem se sektem
TIP OD KOCOURA – Meruňky pro krásu
Meruňky obsahují celou řadu bioaktivních látek, které jsou prospěšné pro zdraví i krásu. Pomáhají nejenom vnitřně, ale i vně, i proto jsou jejich výtažky nebo meruňkový olej součástí zkrášlující, omlazující a regenerační kosmetiky.
![]() |
![]() |
![]() |
Meruňková marmeláda z domácí pekárny
Z novými kuchyňskými spotřebiči máme i nové možnosti, ano, týkají se i tradiční domácí výroby marmelády.
Kousky ovoce a želírovací cukr (možno využít i pektin a cukr), případně další ingredience jako je citronová šťáva, koření či bylinky spolu nejdříve řádně rozmixujeme. Pak směs vlijeme do nádoby na pečení a necháme pekárnu pracovat. Asi za hodinu je marmeláda připravena k nalévání do sklenic. Více viz video recept (meruňková marmeláda začíná v čase 2:10):
Pečená meruňková marmeláda
Marmeládu můžeme nakonec péct i v klasické troubě. Ten, kdo připravuje „pečený čaj“ ví. Pro ty ostatní máme postup.
Meruňky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme, vyskládáme je na plech s pečícím papírem, zasypeme cukrem a trochou rumu. V troubě vyhřáté na 180°C pečeme za občasného míchání asi hodinu. Meruňky získají sklovitý vzhled a zajímavou karamelovou chuť. Ještě horké je plníme do čistých sklenic.
Hledáte inspiraci do kuchyně?
Staňte se mistry kulinářského umění. Je to snadné, když najdete toho správného učitele. Je to snadné, když čerpáte z té správné knihy. A že jich je! Tady jsou některé z nich:
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zajímá vás víc?
Čerstvé potraviny, nejlépe ty z vlastní zahrádky zbožňujeme i my U KOCOURA DOMA. Připravujeme proto pro vás články, ve kterých nechybí ovoce a zelenina, bylinky a koření, takové, jaké máme rádi.
![]() |
![]() |
![]() |
Vynikající.Doporučuji si uvařit.moc jsme
si pochutnali. Přidávám ke svý oblíbený receptům. Zdravím Retamal 🙂
Děkujeme, takový komentář od profíka potěší. Jen tedy nevím, který z těch našich receptů Vám tak chutnal… Zdravíme od kocoura!