Jedlé květy zpestří každý jídelníček. Ozdobte i ten svůj!

Květy jsou inspirací, ozdobou a potěšením smyslů, dokonce často více než jsme zvyklí. Jedlé květy potěší nejenom naše oči nebo nos, ale i naše chuťové pohárky.

Svoji krásou, vůní i chutí zpestří jedlé květy každý jídelníček, ten tradiční i moderní. Zatímco některé z květů již jíme (někdy nevědomky), některé květy teprve čekají na to, až je objevíte jako okrasnou kulinářskou specialitu. Možná k tomu pomůže i tento článek.

Recepty – Luční kvítí – Květový čaj – Voňavé koření – Smažené květy

3 zásady konzumace květů – Luxusní ozdoba

Tradiční recepty květinového jídelníčku

Luční kvítí do salátu

Většina z nás ví o léčivých účincích pampelišky (smetanky lékařské), léčivá je však celá řada kvítí, například voňavá fialka (violka vonná) nebo sedmikráska obecná. Stejně tak jako se dají jíst listy tohoto kvítí a doplnit jím jarní saláty, dají se jíst i přímo květy.

V lidovém léčitelství známe pampeliškový med, fialkový sirup nebo sedmikráskový čaj, v kulinářství stačí tyto květy vzít a dozdobit s nimi talíř. Hodí se do mnoha různých pokrmů, povýší jejich vzhled i zdraví prospěšné účinky.

Jarní květy a jarní bylinky vynikají především svými očistnými vlastnostmi. Příroda zjara nabízí přesně to, co potřebujeme nejvíc, nabízí to vlastně po celý rok. Třeba taková sedmikráska kvete od brzkého jara až do zimy, někdy téměř bez přestávky.

Květový čaj

Mezi jedlé květy můžeme zařadit i bylinky lidového léčitelství. Tam se tradičně sbírají třeba květy chrpy, divizny, lípy nebo ibišku. Ibišek sudánský je léčivkou s velkými květy, které se třeba v Egyptě uplatňují v kandované podobě jako místní pochoutka. V severní Africe si také s oblibou dopřávají ibiškový čaj, kterému zde říkají karkadé. I v čajích, které si připravujeme v našich končinách, však ibiškové květy najdeme. Pro jejich aromatickou vůni, antioxidační vlastnosti a schopnost probarvit čaj do zářivě červené zpravidla nechybí v žádné směsi tzv. ovocného čaje.

Pozor – ne všechny léčivé bylinky nabízejí jedlé květy, jakkoli jsou prospěšné a využívají se třeba i v kuchyni. Například květy šalvěje nebo verbeny bychom jíst rozhodně neměli. Zcela opačně je to v případě léčivé levandule…

Květy jako voňavé koření

Květy levandule se tradičně využívají jako koření, jsou tradiční součástí oblíbeného provensálského koření. Hodí se nejenom k masu, ale i zelenině nebo sladkým pokrmům.
Sušené i čerstvé květy levandule se uplatní i při pečení moučníků, přípravě dortů, zmrzliny nebo třeba džemů a marmelád. Provoní i nápoje, například zklidňující smoothie.

Podobně jako levandule slouží i exotický šafrán nebo jeho česká alternativa měsíček. Zatímco v případě měsíčku se využívají zejména okvětní lístky (čerstvé nebo sušené), šafrán je specialitou, kdy se jako koření uplatňují nitkovité čnělky květů. Nejde jenom o vzácnost šafránu, výjimečný je i v tom, že běžně se pestíky a tyčinky u jedlých květů odstraňují, aby vynikla lahodná chuť okvětních plátků.

Smažené květy

Vyhlášenou jarní lahůdkou je tzv. kosmatice. Jde o omamně vonící květy černého bezu, které se smaží jako řízek v trojobalu (recept viz video níže). Kosmatice by se dala označit jako tradiční pochoutka staročeské kuchyně, kterou dnes znovu objevujeme, dokonce ji i zdokonalujeme. Místo klasického trojobalu můžeme černý bez osmažit třeba ve vinném těstíčku, poté pokapat lučním medem a podávat jako originální dezert.

Nejenom smažený černý bez, také smažené květy akátu budou výtečnou pochoutkou a zpestřením jarního jídelníčku. To jsou pouze některé z těch osvědčených receptů. V současnosti, kdy jedlé květy zažívají boom, však existuje tisíc dalších receptů, způsobů využití květů a hlavně květů samotných, které zdobí jídelníček. Obecně se k ozdobení a jídlu dají využít všechny nejedovaté květy, avšak s dodržením několika základních zásad.

3 zásady konzumace květů

  • Vždy konzumujte pouze květy, o kterých jistě víte, že jsou jedlé, resp. že nejsou jedovaté.
    Začnete pouze s malou dávkou, zvykejte si na konzumaci květů postupně.
  • Rozhodně nejezte květy zakoupené v květinářství nebo zahradnictví jako dekoraci. Nezřídka bývají ošetřeny chemickými přípravky, které mohou být vnitřně toxické.
  • Konzumujte vždy pouze čerstvé, zdravé a plně rozvité květy. Je to podobné jako s ovocem, nedozrálé nebo přezrálé ovoce svoji chutí také nezaujme.
Jana Vlková - Jedlé květy

Luxusní ozdoba talíře, která nestojí téměř nic

Jedlé květy dříve sloužily jako ozdoba jídelníčku jako z nouze ctnost. Dnes je to naopak – květiny zdobí ty nejhonosnější pokrmy v těch nejluxusnějších restauracích. Mnoho z nich se přitom dá nasbírat na louce nebo sklízet z vlastní zahrádky. Jídlu opravdu dodávají luxusní a honosný vzhled, ovšem jejich pořízení nestojí skoro nic, tedy pokud se dostanete do čisté přírody anebo máte k dispozici vlastní zahrádku. Mnoho květů pěstované zeleniny nabízí estetické a chuťové požitky, třeba květy kopru, brutnáku, hořčice, koriandru, dýně, fenyklu, bazalky, lichořeřišnice, potočnice aj.

Některé jedlé květy si můžete pěstovat za oknem v truhlíku jako květinovou ozdobu – příkladem je maceška, pelargónie nebo begónie.

Krásné begónie nabízejí mnoho barevných variací a příjemnou ovocnou chuť. Jejich okvětní lístky se uplatní v zeleninových salátech – zpestří je svoji chutí i nepřehlédnutelnou barvou. Mezi zelenými listy květy begónie budou vypadat úchvatně.

Jedlé květy dokonce najdeme i mezi pokojovými rostlinami, příkladem jsou květy citrusů. Také orchidej nabízí velkolepé květy ve tvaru motýlích křídel, které běžně slouží jako pokojová dekorace, ale mohou se stát i jedlou dekorací talíře.

#jedlekvety #moudrostprirody #herbar #vklidu

Chcete vědět víc? Hledáte inspiraci?

Mnoho užitečných rad, návodů, informací a inspirace najdete v knihách:

ZDROJE a další informace: http://living.iprima.cz/zahrada/voni-i-chutnaji-begonie-karafiaty-dalsi-jedle-kvetiny-ze-zahradky-ktere-potesi-i-vase-chutovhttps://www.vitalia.cz/clanky/kvetiny-k-jidlu/https://zena.aktualne.cz/volny-cas/kvety-ktere-muzete-snist-levandule-fialka-ruze/r~i:article:780398/, https://www.femina.cz/jedle-kvetiny-poznejte-je-a-ochutnejte/http://www.magazinzahrada.cz/rostliny/jedle-kvetiny-na-vasi-zahrade-naucte-se-je-znat.html, http://fresh.iprima.cz/specialy/jedle-kvetiny

5/5 - (3 votes)

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.