Houbaření je příjemným koníčkem, který má i své praktické výsledky. Letošní rok houbám skutečně přeje, a tak se i v listopadu lidé stále těší ze svých houbařských úlovků. Bohužel, z lesa nenosí jenom jedlé houby, ale také houby jedovaté. Mykologové upozorňují na nárůst počtu otrav.
Otrava houbami – Jedovaté žampiony – Lehčí otrava
Otrava houbami, stinná stránka houbaření
Mykolog a toxikolog Jaroslav Klán upozorňuje, že denně se v tomto období otráví houbami nejméně pět lidí. Avšak zpravidla jde o lehčí otravy. Otravou přitom rozumíme i potíže způsobené nevhodnou kuchyňkou úpravou hub, aktuálně především smažením bedel bez trojobalu. Ty smažením nasáknou velké množství tuku, se kterým si zažívání nemusí poradit.
Právě bedly nyní rostou masově, ale v lese se dá narazit i na václavky, žampiony, čirůvky, také hřiby, klouzky a celou řadu další hub. Houby v tomto vlhkém počasí rostou jako o závod, deštivo a a mlhy jim nadmíru svědčí. Lidé tak mají tendence houby sbírat, ačkoliv vůbec neví, co sbírají. Základním pravidlem houbaře je přitom sbírat jenom ty druhy hub, které bezpečně poznám.
Pozor na jedovaté žampiony!
Každou sezónu se mezi otravami hojně vyskytují otravy žampiony. Žampiony jsou obecně oblíbené houby, které z obchodu znají i ti, co jinak v lese mají problém rozpoznat jakýkoliv druh. Jenže v lese nerostou pouze jedlé žampiony, ale také jedovaté žampiony neboli pečárky zápašné (Agaricus xanthodermus).
Video: Žampion, pečárka zápašná, lat. Agaricus xanthodermus (Youtube)
Pečárky zápašné jsou od těch jedlých žampionů ovčích téměř k nerozeznání. Záměna je tak velmi snadná. Jedovatý žampion zápašný se jen těžko rozezná podle vzhledu houby, ale nezdravého zápachu. Na ten ostatně odkazuje již jeho název. Žampion zápašný obsahuje fenoly, pachem připomínají dezinfekci. Uvolňují se zájmena při smažení. I přes varování v podobě zápachu však někteří lidé žampiony zkonzumují, otrava se pak projevuje v několikadenních silných zažívacích potížích, zvracení a průjmech. Naštěstí nemívá fatální následky.
Houbaři by měli dávat pozor i na další notoricky známé houby – bedly. Hrozí záměna bedly vysoké a jedovaté bedly zahradní. Podobně si lidé pletou i muchomůrku růžovku s prudce jedovatou muchomůrkou tygrovanou, tam již je otrava závažnější.
Video: Muchomůrka zelená, resp. muchomůrka hlíznatá, lat. Amanita phalloides (Youtube)
Ještě nebezpečnější než muchomůrka tygrovaná je však muchomůrka zelená, resp. muchomůrka hlíznatá (Amanita phalloides), i tam hrozí záměna za žampion. Neznalý houbař však tuto záměnu může zaplatit i životem. Muchomůrka zelená, spolu s muchomůrkou jízlivou a muchomůrkou jarní patří mezi ty nejjedovatější houby.
Video: Nejjedovatější houby ČR (Youtube)
Lehčí otrava je také otrava
Otravy houbami se projevují různě. Stovky jedovatých hub se po konzumaci odráží v širokém spektru potíží. Lehčí otravy jde rozpoznat do několika hodin, závažné otravy způsobené těmi nejjedovatějšími houbami, jako je zmiňovaná muchomůrka zelená, se projevují bohužel až později. První příznaky mohou přijít až po dvanácti hodinách po konzumaci. To už je nebezpečný toxin v krvi, játrech a ledvinách.
Pokud má člověk po konzumaci hub potíže, vždy je nejlepší navštívit lékaře. První pomoc při všech otravách je vždy stejná. Při podezření je vhodné aplikovat aktivní černé uhlí. Nemá vedlejší účinky a dokáže na sebe navázat nejrůznější toxiny. Černé uhlí navíc v trávicím traktu vytváří ochranný film, který brání dalšímu vstřebávání toxinů do krve.
Literatura
- Mikšík, M.: Houby – příruční atlas. Praha: Universum, 2018. ISBN: 978-80-242-6286-4
- Knauerová, M., Slavíček, J., Urubová, L.: Atlas hub: Průvodce českou přírodou. Praha: Edika, 2020. ISBN: 978-80-266-1552-1
- Antonín, V., Baier, J., Hagara, L.: Houby: velká encyklopedie. Praha: Aventinum. ISBN: 80-7151-236-2
Internetové zdroje
/1/ Seďová, S.: Houbami se denně otráví pět lidí. Novinky.cz [online]. Praha: Borgis, 4. listopad 2020 [cit. 2020-11-06]. Dostupné z: https://www.novinky.cz/domaci/clanek/houbami-se-denne-otravi-pet-lidi-40341096
/2/ Prokšová, L.: První případy otrav. Záchranáři a mykologové varují: Pozor na žampiony a bedly. Deník.cz [online]. Praha: VLTAVA LABE MEDIA, 11. červenec 2020 [cit. 2020-11-06]. Dostupné z: https://www.denik.cz/regiony/zachranari-a-mykologove-pozor-na-zampiony-a-bedly-20200711.html
/3/ Internet k určení houby nestačí, varuje odborník. Lidovky.cz [online]. Praha: MAFRA, 13. srpna 2016 [cit. 2020-11-06]. Dostupné z: https://www.lidovky.cz/relax/zdravi/internet-k-urceni-houby-nestaci.A160808_140030_ln-zdravi_ape
/4/ Borovička, J.: Nejjedovatější houba světa roste i u nás. Kolik času vám zbývá, když ji sníte. iReceptář.cz [online]. Praha: VLTAVA LABE MEDIA, 2. července 2020 [cit. 2020-11-06]. Dostupné z: https://www.ireceptar.cz/zdravi/muchomurka-zelena-jarni-a-jizliva-nejjedovatejsi-houby-sveta.html
/5/ Fiala, J.: Muchomůrku zelenou lze ochutnat a nic se vám nestane, tvrdí mykolog. Eurozprávy.cz [online]. Praha: INCORP, 22. července 2020[cit. 2020-11-06]. Dostupné z: https://eurozpravy.cz/domaci/zivot/jak-vyzrat-nad-jedovatymi-houbami.ad63829c/
…a vlastní poznatky a zkušenosti. říjen
Houby rostou i v listopadu. A stále se objevují i otravy houbami
Houbařská sezóna ještě nekončila. Lidé bohužel z lesa nenosí jen jedlé houby. A tak mykologové upozorňují i na otravy houbami, kterých je mnoho stejně jako hub v lese.
Redakce U KOCOURA DOMA
Vyznáváme šťastné doma, přinášíme tipy na vrnivou spokojenost a harmonii. Hledáme inspiraci pro útulné bydlení, kde mají své místo domácí mazlíčci nebo pokojové rostliny. Jsme milovníci zvířat a přírody. Více…