Gastroturistika v Česku: Kde opravdu voní tradiční česká kuchyně?

Pečená husa, žebra nebo koleno, zabíjačkové pochoutky, svíčková s knedlíkem, tatarák, pivo, případně moravská vína. Speciality české kuchyně zpravidla neodpovídají zásadám zdravé výživy, bohatá chuť a vůně však za hřích stojí, alespoň čas od času. Pravé české restaurace a poctivé hostince se nehledají tak snadno, přesto se dají najít, a to ve velkých, i v docela malých městech, o to větší jsou tam překvapením.

Úvodní foto: Pixabay.com

Praha – Brno – Olomouc – Česko

Praha: Restaurace Lokál

Restaurant Lokál je situovaný do Dlouhé ulice má mít nejdelší prostory ze všech lokálů v české metropoli. Mají připomínat školní jídelnu. Přestože jde o Prahu 1, jídelní lístek je pouze v češtině. Najdete na něm klasické hotovky školní jídelny, ovšem bez instantních prášků a šizení. Filosofií Lokálu, který spadá do sítě Ambiente, je čerstvost surovin, které jsou v maximální míře regionální, a poctivá práce kuchařů.

Restaurant Lokál oprášil odkaz české kuchyně ze 70. a 80. let, aby připravoval jídla bez náhražek, pokrmy, které chutnají jako od babičky. Konkrétně jde třeba o svíčkovou, rajskou omáčku nebo koprovku, šunkofleky, jitrnice, jelítka a další zabíjačkové pochoutky, vývar s domácími nudlemi, tatarák s česnekovými topinkami, špenát s bramborovými knedlíky a propečeným bůčkem, ale také vegetariánské škubánky s mákem či rýžový nákyp.

Čerstvá šlehačka na sladkých pokrmech a dezertech je samozřejmostí. Všechny nápoje jsou tuzemské, třeba Tuzemský rum, Pražská vodka, domácí slivovice. Čepuje se Prazdroj čepovaný z malých tanků, jako nealko se nabízí Kofola a sodovka vlastní výroby, domácí limonáda, chcete-li.

Jeden den v Lokále

Video: Lokál Praha (Youtube)

Restaurace Mincovna, Mlsnej kocour, také kočky nebo kastrol

Na klasickou českou kuchyni a české gurmány se specializuje také restaurace Mincovna, první restaurace na pražském Staroměstském náměstí, určená především pro našince. Zdejší šéfkuchař David Kalina čerpá ze starých kuchařských knih, tradičním receptům však dává moderní formu. K poctivým porcím domácího jídla za solidní ceny nabízí Mincovna plzeňské pivo z tanku a tuzemská vína.

Na plzeňské pivo a speciality tradiční česká kuchyně, jako je svíčková na smetaně, španělský ptáček nebo vepřové koleno zve i restaurace Mlsnej kocour na Mírovém náměstí na Praze 2. Pravá česká jídla, a to již od roku 1678 vaří i tradiční česká hospoda U dvou koček na Uhelném trhu Starého města pražského.

Na kančí se šípkovou, kachničku, steak ze zvěřiny nebo povidlové taštičky s cukrem, ořechy, máslem a šlehanou smetanou zve restaurace Kastrol, mladší bratr hospůdky Na Pekárně v Čakovičkách. Majitel obou restaurací, poloviční Francouz Pierre Meme dno kastrolu zásadně pokládá sádlo. Na restauraci na Velké Ohradě v Praze 5 – Stodůlky s příhodným názvem Kastrol upozorňuje i gastroznalec Lukáš Hejlík.

restaurace Kastrol_promo video

Video: Restaurace Kastrol Praha (Youtube)

Brno: NOK NOK

V srdci Brna vyznávají noky, ale i pravý knedlík. Hlásí se ke středoevropské kulinářské tradici, kde se prolíná to nejlepší z Čech, Moravy a Vídně. V restauraci v Zámečnické ulici, v těsném sousedství náměstí Svobody, zkombinovali tradiční recepty s trochou fantazie a moderního myšlení, aby založily nový kulinářský koncept NOK NOK. zakládají si na kvalitě surovin, bez kompromisů. K poctivé kuchyni točí poctivé tankové pivo.

V nabídce NOK NOK nemohou chybět noky, mají je s brynzou, nivou a slaninou, také s domácím uzeným a tuřanským kysaným zelím, se špenátem a zastřeným vejcem. Ručně dělané bramborové knedlíky jsou plněné uzeným masem a podávají se na špenátu se zelím. Dát si tu můžete i NOK-NOK burger, výběrové hovězí maso, sýr, slanina, zelenina a dip v domácí housce. A mají tu i echt tradiční svíčkovou na smetaně s žemlovým knedlíkem a brusinkami.

NOK NOK | Poctivé domácí noky | RECENZE | Brno

Video: NOK NOK, recenze (Youtube)

Bláhovka, Pegas, Šelepka či Noem Arch

Nový koncept v Brně doplňuje osvědčenou brněnskou pivnici U Bláhovky, kde dělají vynikající pečené koleno a točí tak dobrou Plzeň, že ji lidé pijí i na ulici. Brno žije také v restauraci a pivnici Pegas, nachází se ve středu města a funguje také jako minipivovar. Mezi vyhlášené brněnské restaurace patří i Noem Arch Restaurant v Brně s menu moderní světové kuchyně, ale objevují zde i zapomenuté recepty české národní kuchyně. Kladou důraz na kvalitní suroviny, jejich čerstvost, regionální dostupnost, sezónnost.

Lukáš Hejlík doporučuje v Brně také Šelepku, která funguje více než padesát let. Šelepka je nejstarší dosud fungující český hudební klub, kterému nechybí ani poctivá česká kuchyně, slepičí vývar, svíčková, líčka nebo lívance.

Video: Nejlepší restaurace v Brně (Youtube)

Olomouc: Moravská restaurace

V Olomoucí nepůsobí jenom mediálně proslulý Přemek Forejt ve své Entree Restaurant vyhledávané těmi největšími gurmány, je tu také Zdeněk Matěj se zkušenostmi z české či rakouské gastro scény. S rodinou tu již před 25 lety založil na olomouckém Horním náměstí Moravskou restauraci. Stala se stálicí české gastronomie, stejně jako pečená kachna s červeným zelím a variací knedlíků nebo dršťková polévka v menu. V Moravské restauraci se drží tradic, a tak sem můžete zajít na svatomartinské hody s cimbálovkou, masopustní veselí nebo zvěřinové dny a vyhlášeného zajíce na na smetaně.

Best Restaurants and Places to Eat in Olomouc , Czech Republic

Video: Nejlepší restaurace v Olomouci

České statky, kůlny a zájezdní hostince

Moravská restaurace je další tip Lukáše Hejlíka, který pro server Kudyznudy.cz vytipoval hned čtrnáctku restaurací, kde si pochutnáte na tradiční české kuchyni. Najdete mezi nimi také Statek česká lípa na Klatovsku v Myslovicích, restauraci Kolnička poblíž Jihlavy (v obci Luka nad Jihlavou), Zájezdní hostinec Na Štěpáně v obci Obříství nebo Zájezdní hostinec U Jiskrů ve Kbelnici, Hotel a restauraci U Vychopňů ve Vsetíně, kterou si oblíbil i T. G. Masaryk.

Vsetín - Hotel U Vychopňů

Video: Hotel a restaurace u Výchopňů ve Vsetíně (Youtube)

V horách vyhládne…

Těšínské Slezsko láká gurmány do Hostince Harcoff, Orlické hory do Rodinného hostince U Hubálků v Kostelecké Lhotě, co by kamenem dohodil od Kostelce nad Orlicí. Lužické hory a České Švýcarsko nabízí nejenom krásnou přírodu, ale také gastronomické zážitky prostřednictvím Usedlosti Na Stodolci v Chřibské, restauraci provází i penzion a jízdárna. Mezi Jizerskými horami a Krkonošemi, asi 5 kilometrů od Harrachova je situována Horská chata U Čápa v Příchovicích, další gastro tip Lukáše Hejlíka a jeho gastromapy.

Příchovice, Kořenov, Jizerské hory

Video: Příchovice, Kořenov, Jizerské hory (Youtube)

Je libo zvěřina nebo hříbky?

Na zvěřinové speciality doporučuje Lukáš výpravu do Slavkovského lesa u Mariánských lázní. Restaurace Penzion Kladská tady servíruje zvěřinový degustační talíř s křepelkou, medailonkem jeleního, kančího a srnčího masa s jalovcovou omáčkou. Specialitou je tu hříbkový krém. Zvěřinu nebo zabíjačku si oblíbili i noví majitelé hospody U Nouzů ve Starém Hradišti u Pardubic, které nyní vracejí zašlou slávu. V podniku v nedaleko hradu Kunětická hora jim v tom pomáhá kulajda, kachní paštika s hruškovým čatní nebo králík na tisíc způsobů.

Maurerův stůl - Mlýnec

Video: Maurerův výběr: Mlýnec (Youtube)

Maurerův výběr

Mezi milovníky dobrého jídla patří i Pavel Maurer, který každoročně sestavuje žebříček nejlepších českých restaurací, tzv. Maurerův výběr. V tom posledním žebříčku zvítězila pražská restaurace Bellevue. Mezi stovku nejlepších restaurací Česka se dostaly i ty, které prosazují českou kuchyni, za pozornost stojí například pražský Mlýnec, Babiččina zahrada v pražských Průhonicích nebo Kovárna ve Frýdštejně.

Nejnavštěvovanější kraje v ČR

Ministerstvo pro místní rozvoj ve spolupráci s agenturou STEM/MARK zpracovala data o cestovním ruchu dle krajů ČR. Výsledky analýzy MMR z let 2009 – 2015 zahrnují i návštěvníky a turisty, kteří v daném regionu nemuseli nutně navštívit nějakou placenou památku. Pokud jde o zahraniční turisty, nejvíce jich míří do Prahy. Druhým nejnavštěvovanějším krajem je Jihomoravský, který navštívilo 13 % zahraničních turistů. Další příčky žebříčku oblíbenosti u zahraničních turistů obsadil Karlovarský, Plzeňský a Ústecký kraj.

Jak zlepšit vzduch v interiéru

Zdravý domov: 5 tipů jak zlepšit ovzduší v interiéru

Znečištěné ovzduší? Ano, vzduch ve městech není právě nejčistší. Vzduch uvnitř budov je však až…

Energizující atmosféra borovice. Naplňte vzduch svěžestí lesa!

Čistý vzduch je klíčovou podmínkou života. Bohužel, aniž bychom si to uvědomovali, většina z nás…

Internetové zdroje

/1/ Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do hostince!. Kudyznudy.cz [online]. Praha: EMPRESA MEDIA, 9. června 2020 [cit. 2020-07-06]. Dostupné z: https://www.kudyznudy.cz/aktuality/14x-do-hostince

/2/ TOP 100 absolutně (Grand Restaurant 2020). Meuerův-výběr.cz [online]. Praha: MauMau, 2020 [cit. 2020-07-06]. Dostupné z: https://maureruv-vyber.cz/zebricek/top-100-absolutne

Oficiální webové stránky Restaurace Lokál, Restaurace Mincovna, Mlsnej kocour, I dvou koček, Kastrol, NOK NOK, Bláhovka, Pegas, Šelepka, Noem Arch, Entree Restaurant , Moravská restaurace

…a vlastní poznatky a zkušenosti

Gastroturistika v Česku: Kde opravdu voní tradiční česká kuchyně?

Pečená husa, žebra nebo koleno, zabíjačkové pochoutky, svíčková s knedlíkem, tatarák, pivo, případně moravská vína. Speciality české kuchyně zpravidla neodpovídají zásadám zdravé výživy, avšak hřích stojí Pravé české restaurace a poctivé hostince se dají najít po celém Česku.

Redakce U KOCOURA DOMA

Vyznáváme šťastné doma, přinášíme tipy na vrnivou spokojenost a harmonii. Hledáme inspiraci pro útulné bydlení, kde mají své místo domácí mazlíčci nebo pokojové rostliny. Jsme milovníci zvířat a přírody. Více…

Hvězdičkujeme...

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *