19. ročník soutěže o nejlepší českou biopotravinu již zná vítěze. Vítězové byli vyhlášeni v rámci kampaně Září – Měsíc Biopotravin. Titul Česká biopotravina roku si odneslo hovězí maso z farmy Mitrovský dvůr, vítěz kategorie biopotravin živočišného původu.
V kategorii biopotravin rostlinného původu zlato získala lahůdková chilli pasta z farmy Svobodný statek na soutoku. Do soutěže bylo přihlášeno celkem 77 produktů, odborná porota ocenila i kolekci bylinných čajů Květomluva Zuzany a Radka Fryzelkových. Kategorii biovín ovládl Ryzlink rýnský od Marcinčáka, stejně jako loni, avšak letos šlo o pozdní sběr 2017 z viniční trati Janův vrch.
Mitrovský dvůr – Statek na soutoku – Farma Květomluva – Vinařství Marcinčák – Eko farma – Biopotraviny
Mitrovský dvůr na Vysočině
Na pastvinách se tu prohání skot plemene Aberdeen Angus, farma Mitrov plemeno chová už od roku 2007. Aktuálně má stádo asi 500 kusů plemenných i jatečných býků, jalovic i telat, kteří se prohání po 550 hektarech ekologických pastvin. Ekologické zemědělství, ekologické hospodaření bez chemie patří k zásadám statku Mitrov, který se snaží vrátit pastviny do dob našich prababiček.
Mitrovský dvůr nabízí prodejnu vyzrálého hovězího masa, ale také steakovou restauraci nebo westernovou arénu, kde probíhají westernové soutěže a další jezdecké závody, také hodnocení dobytka nebo ukázky práce pasteveckých psů.
V areálu statku se konají také mitrovské farmářské trhy. Vedle nabídky hovězího masa plemene Aberdeen Angus a dalšího masa a masných výrobků z místní produkce Statku Mitrov jsou zde dostupné i další produkty regionálních farmářů a výrobců, například med, vejce, sýry, ale také zelenina, sazenice a rostliny, koření aj.
Video: Skot, plemeno Aberdeen Angus v ČR, YouTube
Statek na soutoku
Statek na soutoku působí v rámci camphillského společenství v Českých Kopistech. Dává příležitost lidem se speciálními potřebami učit se, pracovat a společně žít v přátelském a respektujícím prostředí. Snaží se vytvářet léčivé prostředí pro lidi i krajinu. Ekologické zemědělství bez chemie a biodynamické postupy jsou tak samozřejmostí.
Na deseti hektarech Statku na soutoku se pěstuje zelenina, květiny a bylinky. Nechybí ovocné stromy a keře, ovoce, ze kterého se dále zpracovávají různé sirupy, džemy, povidla a pasty. Ovoce, konkrétně meruňky jsou také součástí oceněné chilli pasty.
Lahůdková chilli pasta z farmy Svobodný statek na soutoku, biopotravina roku 2020 obsahuje meruňky, resp. meruňkový klevel, mrkev a 23 % kayenských paprik, dále slunečnicový olej, vinný ocet a sůl. Všechny složky pocházejí z kontrolovaného ekologického zemědělství.
Video: Jídlo s příběhem na Svobodném statku na soutoku, YouTube
Malá bylinná farma Květomluva
Bylinky v cerfitikované BIO kvalitě, převážně z vlastní produkce nebo divoké přírody jihu Valašska tvoří čaje Květomluva. Jde o malou ruční výrobu. Součástí farmy Květomluva je i stará valašská sušírna na ovoce, i ovoce může v čajích bylinky doplňovat. Nejenom výroba čajů, ale i pěstování a sběr bylinek probíhá zásadně ručně, vždy s poctivostí a respektem vůči přírodě.
BIO bylinné čaje Květomluva, biopotravina roku 2020 zahrnují více než desítku druhů čajů, například Pro tebe, Už nekuckám, Buď zdráv, Letní zahrádka, Valašské léto, Valašské Vánoce, Zimní večery, Opravdový muž. Řada obsahuje také BIO čaj Domácí pohoda připravený pro společné chvíle u rodinného stolu. Obsahuje bylinky v bio kvalitě: máta, měsíček, levandule, chrpa, citronová tráva a kousky jablíček.
Video: Farma Květomluva, YouTube
Rodinné vinařství Marcinčák
Vinařství hospodaří na vlastních vinicích v Mikulovské vinařské podoblasti. Vinařství klade důraz na kvalitu, originalitu a jedinečnost vín, kterou určuje charakter jednotlivých viničních tratí. To je rodinné vinařství Marcinčák.
Produkce vinařství je zaměřena výhradně na přívlastková vína z tradičních odrůd: Cabernet Sauvignon, Frankovka, Merlot, Muškát moravský, Müller Thurgau, Neburské, Pálava, Rulandské bílé, Rulandské modré, Rulandské šedé, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Svatovavřinecké, Tramín červený, Veltlínské zelené, Veltlínské červené rané, Zweigeltrebe. Širokou nabídku vín doplňují i botrytická, ledová a slámová vína, přírodně sladké skvosty a vrchol vinařské gastronomie, specialita vinařství. K vinařství náleží také vinný sklep v Novosedlech, který nabízí příjemné posezení a ochutnávku vín. Zásluhou rodinné firmy Víno Marcinčák byla vybudována také vinařská naučná stezka Stará hora, kde se návštěvníci dozví o historii i současnosti pěstování vinné révy na viničních tratích v okolí Novosedel.
Od roku 2008 je vinařství Marcinčák také největším vinohradnickým biopěstitelem v České republice. Ing. Petr Marcinčák je jedním z vedoucích členů Evropského řádu rytířů vína. Řád se hlásí ke křesťanským rytířským hodnotám a evropským kulturním tradicím. Rytíři vína působí v zájmu rozvoje kultury vína, kvalitní víno ctí a v neposlední řadě pomáhají rozvíjet vědecké práce týkající se vína a vinařství.
Ekofarma roku 2020
Ekopotraviny roku doplnily ocenění Ekofarma roku, které uděluje PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců a Nadační fond Richarda Bartáka. Titul Ekofarma roku v roce 2020 získala Biofarma pod Hájkem z Horní Branné, situovaná v podhůří Krkonoš nedaleko Vrchlabí, navázala tak na ekostatek Bezděkovský mlýn, který si titul Ekofarma roku odnesl v předchozím roce. Manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Kateřina Urbánková při udělení ocenění vyzdvihla i místní agroturistiku.
Biofarma pod Hájkem je krásnou ukázkou rodinné farmy, kde se spojuje chov skotu v režimu ekologického zemědělství se zpracováním a agroturistikou. Na farmě mohou zájemci nejen koupit bio hovězí maso a výrobky z místního chovu, ale také se zde skvěle najíst a zůstat přes noc.
Biopotraviny
Značku bio mohou nést jen produkty ekologického zemědělství a potraviny, které splňují jasná pravidla daná Zákonem o ekologickém zemědělství č. 242/2000 Sb. Každá farma a výrobce biopotravin musí tato přísná pravidla, která respektují přírodní zákony a zříkají se chemie, dodržovat. Ekologické zemědělství se vyhýbá chemickým ochranným prostředkům i umělým hnojivům, hospodářská zvířata nejsou přikrmovány antibiotiky a preventivními léky, chovají se s ohledem na jejich přirozené fyziologické potřeby.
Biopotraviny jako produkt ekologického zemědělství, ekologického hospodaření a ekologické výroby si díky šetrným procesům zachovávají přirozenou chuť a nutriční hodnotu. Jde proto o nejbezpečnější potraviny na trhu.
V rámci podpory ekologického zemědělství a biopotravin vyhlašuje Ministerstvo zemědělství každoročně Září – Měsíc biopotravin.
Literatura
- Kreuterová, M. L.: Biozahrádka: Pěstování blízké přírodě. Praha: Knižní klub, 2014. ISBN: 978-80-242-4214-9
- Michalová, A.: Česká biokuchařka – Vaříme z biopotravin. Praha: Fontána 2001. ISBN: 80-86179-79-6
- Zemanová, H.: BioAbecedář Hanky Zemanové. Praha: Smart Press, 2017. ISBN: 978-80-88244-00-4
Internetové zdroje
/1/ Farma Mitrovský dvůr, webové stránky [online]. Mitrov: Statek Mitrov, 2020 [cit. 2020-09-13]. Dostupné z: https://mitrovsky.com/
/2/ Statek na soutoku, webové stránky [online]. České Kopisty: Svobodný statek na soutoku, 2020 [cit. 2020-09-01]. Dostupné z: https://www.svobodny-statek.cz/bio-dynamicke-zemedelstvi
/3/ Farma Květomluva, webové stránky [online]. Vlachovice: Květomluva, 2020 [cit. 2020-09-13]. Dostupné z: https://www.kvetybyliny.cz/
/4/ Vinařství Marcinčák, webové stránky [online]. Mikulov: Víno Marcinčák, 2020 [cit. 2020-09-13]. Dostupné z: https://marcincak.cz/
/5/ Českou biopotravinou roku 2020 je sušené hovězí maso. Pro-bio.cz [online]. Šumperk: PRO-BIO – Svaz ekologických zemědělců, 1. září 2020 [cit. 2020-09-13]. Dostupné z: https://pro-bio.cz/aktuality/ceskou-biopotravinou-roku-2020-je-susene-hovezi-maso/
…a vlastní poznatky a zkušenosti
Česká biopotravina roku 2020: Sušené hovězí z farmy Mitrovský dvůr, ale i chilli pasta nebo bylinné čaje
19. ročník soutěže o nejlepší českou biopotravinu již zná vítěze. Titul Česká biopotravina roku si odneslo hovězí maso z farmy Mitrovský dvůr, vítěz kategorie biopotravin živočišného původu. Vítězové byli vyhlášeni v rámci kampaně Září – Měsíc Biopotravin. V kategorii biopotravin rostlinného původu zlato získala lahůdková chilli pasta z farmy Svobodný statek na soutoku.
Redakce U KOCOURA DOMA
Vyznáváme šťastné doma, přinášíme tipy na vrnivou spokojenost a harmonii. Hledáme inspiraci pro útulné bydlení, kde mají své místo domácí mazlíčci nebo pokojové rostliny. Jsme milovníci zvířat a přírody. Více…
Tymián je typická středomořská bylinka, která má ráda slunce a sucho. Nedostatek vody kompenzuje vysokým…
Stres a únava na nás útočí ze všech stran. Vyvětrat, vyčistit vzduch a nabít ho novou energií je snadné. Pomůže aromaterapie a esenciální oleje. Inspirací nám může být síla lesa, les, který nabízí novou energii, povzbuzení, posílení i projasnění mysli.