Mangold – dekorativní, chutná i zdravá zelenina. Pokud ji ještě neznáte, je čas ji poznat!

Mangold je druhem listové zeleniny, na které si pochutnávali již staří Řekové. Je to zdravá lahůdka, která skvěle zapadne i do dietního jídelníčku. Má podobné využití jako špenát, na rozdíl od něho se však dá sklízet postupně celou sezónu, protože nejde tolik do květu.

Mangold - cvikla

Mangold je nenáročná a zdravá zelenina, jenom v české kuchyni a českých zahradách čeká na své znovu objevení. Důvodem, proč se pustit do jeho pěstování jsou i jeho pestré barevné variace, které oživí zahradu i talíř.

CO JE TO MANGOLD?

Mangold pochází ze Středomoří, odsud se postupně dostal i do ostatních částí Evropy i Asie. Ještě před 300 lety byl dle wikipedie nejoblíbenější zeleninou ve střední Evropě, poté ho však nahradil špenát, který se k nám dostal z Arábie. Lidé mangold někdy zkomoleně lidově označují také jako manhold nebo manholt. Na jeho původ odkazují názvy egyptský špenát nebo římská kapusta. Lidově se mangold označuje také jako cvikla.

Mangold je příbuzný špenátu, ale ještě blíže má k řepě. Jedná se vlastně o druhy řepy. Na rozdíl od klasické řepy se však nepěstuje pro kořen, ale pro listy a jejich řapíky. Právě v nich totiž rostlina soustředí maximální množství výživných látek.

Mangold (Beta vulgaris var. cicla) je dvouletá cizosprašná rostlina. V prvním roce vytváří růžici velkých listů. Jsou vzpřímené a mají podlouhlý tvar, nesou je křehké řapíky. Listy mohou být klasicky zelené, světle i tmavě, ale také v červené, nafialovělé, žluté nebo bílé barvě. Až druhým rokem rostlina vytváří latové květenství a poté semena. To již má výšku i více než jeden metr.
Mangold existuje v několika variacích, nejde jenom o barvy, ale i tvar listů a dužnatost řapíků.

Jaký mangold si vybrat?

  • Mangold listový (Beta vulgaris var. vulgaris) – pěstuje se zejména pro své listy, které se využívají podobně jako špenát. Mangold listový  má tenčí a užší řapíky. Listy mají hladké nebo zkadeřené listové čepele.
  • Mangold řapíkatý, označovaný také jako mangold chřestový (Beta vulgaris var. flavescens). – pěstuje se zejména pro dužnaté řapíky, které slouží podobně jako chřest. Jsou rýhované a mohou dorůst až do průměru přes 3 cm. Mají jemně nasládlou chuť, která připomíná řepu. Připravuje se z nich salát, ale využívají se i v teplé kuchyni. Listové čepele mangoldu řapíkatého jsou typicky silně žebernaté.

Mangold barevný

Jaké jsou odrůdy mangoldu?

  • V zahradách nejčastěji narazíme na mangold Luccus. Je to listový mangold s mohutným vzrůstem, kadeřavými listy světle zelené barvy a bílými řapíky.
  • Zástupcem řapíkatého mangoldu je odrůda Large ribbed dark green, Yellow, Bright Lights nebo Rhubarb Chard s tmavě zelenými čepelemi listů s výrazným zářivě červeným žilkováním a stejně kontrastními řapíky.

JAK MANGOLD PĚSTOVAT?

Pěstování mangoldu není složité, je však třeba dodržet několik zásad.

  • Rostlině vyhovuje slunečné místo, ale snese i polostín.
  • Vyžaduje vlhkou půdu s vyšším obsahem živin.
  • Na chudých půdách je vhodné mangold během sezóny přihnojovat dusíkatými hnojivy, hodí se i rostlinné výluhy.
  • V suchém období je také nutná zálivka.
  • Záhonek s mangoldem se vyplatí mulčovat a pravidelně odplevelovat.
  • Rostlina z jarního výsevu dokáže přezimovat. Na zimu se však kryje.
  • V případě, že se objeví stonky s poupaty, je vhodné je odstranit.

Mangoldu se bude dařit v blízkosti salátu, cibule, fazolíí, také česneku, Máty, kopru tymiánu nebo šalvěje. Naopak se nehodí do záhonku po kořenové zelenině. Aromatické bylinky pomůžou ochránit ho před obtížným hmyzem.

Na škůdce nebo nemoci mangold výrazně netrpí. Velmi rádi si však na něm pochutnávají slimáci, ohrožují ho i mšice, případně larvy květilky řepné.

Vysévání

Mangold se pěstuje ze semen. Semena se dnes dají pořídit v každém zahradnictví.

Vysévá se během dubna nebo později (dá se vysévat několikrát během sezóny, hodí se i na záhonky po jarní zelenině). Vysévá se do hloubky asi 3 cm, do hnízd vzdálených asi 30 cm. Jakmile se objeví rostlinky a vytvoří několik listů, provádí se jednocení a hodí se i hnojení. Rostliny pro sklizeň by měly být od sebe vzdálené asi 20 cm.

Mangold pěstování

Sklizeň

Sklizeň probíhá asi 3 měsíce po vysetí. Semena vysetá v dubnu se mění na úrodu v průběhu léta. Pokud se semena zasejí v polovině léta, hodí se pro podzimní nebo jarní sklizeň.

Jak sklízet mangold? Postupně se z rostliny po vnějším obvodu odlamují celé listy. Během sezóny se mangold sklízí opakovaně. Nejlépe chutnají mladé listy, do délky 25 cm.
Využívají se listy i řapíky, kulinářské využití mangoldu je tak širší než u špenátu, se kterým je také často srovnáván. Na rozdíl od špenátu však mangold neobsahuje tolik dusičnanů a kyseliny šťavelové, která brání vstřebávání vápníku.

MANGOLD A JEHO LÉČIVÉ ÚČINKY

Dekorativní mangold je nejenom chutnou zeleninou, ale je prospěšný i z hlediska zdraví. Je nízkokalorický, zato se pyšní obsahem dávky vitamínů a minerálů. Je zdrojem vitamínu A, vitamínů některých skupiny B (B1, B2, B9, B12), vitamínu C, vitamínu E, také vápníku, hořčíku, železa nebo draslíku.

  • Podobně jako jiné druhy zeleniny nabízí také obsah rostlinných barviv, chlorofylu a vlákniny, která funguje jako kartáč střev.
  • Stejně jako řepa nabízí cvikla ve svém složení i betain, látku, která podporuje detoxikaci organismu a činnost jater.
  • V jeho složení najdeme i rutin a kvercetin, látky obsažené také v pohance, které se podílejí na zpevňování a zvyšování pružnosti cév.

Mangoldu jsou připisovány i další léčivé účinky

  • Je prospěšný pro optimální složení žaludečních šťáv.
  • Čistí krev, pomáhá při chudokrevnosti.
  • Posiluje nervový systém, zlepšuje psychiku, posiluje paměť.
  • Funguje jako prevence civilizačních chorob.
  • Ve velkém množství může mít mírně projímavé účinky.

KULINÁŘSKÉ VYUŽITÍ MANGOLDU A RECEPTY

 

#stromy #okrasnestromy #kvety #jaro #april #maj #jarnipabeni #jarnikrasa #bloosom #flower #spring #sunnyday #sunny  #floweroftheday #mai #mangold #cvikla

Recepty pro rozkvetlou zahradu, balkon i terasu Vše o zahradě Květinový rok - kniha
Žijte ve své zahradě Praktický rádce pro zahrádkáře (kniha) Léčivá zahrada

Každá hvězdička je dobrá! Ušlo to.Bylo to fajn, ale...Článek se líbil.Super článek.Super článek, chválím. 1 x, øhodnocení: 5,00

Loading...


ZDROJE: 

© 2016 – 2018 U KOCOURA DOMA Všechna práva vyhrazena. Kontakt

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *