Houbová bylina – zelená ozdoba naší kuchyně

Bylinky. Kdo by odolal jejich kouzlu? Koho by neomámila jejich vůně? Kdo by je nechtěl mít ve své kuchyni, stále při ruce, stále krásné? Existuje nespočet bylinek, každý z nás si časem z bylinek vybere pár oblíbenců, které se stanou nedílnou součástí kuchyně, a tedy i připravovaných jídel. Těch pár máme i u nás. Jednou z těch exotických je tzv. houbová bylina. Nenechte se mýlit, její pěstování zvládne každý. Odměnou vám budou tuhé listy s vůní a chutí po pravých houbách. Tato bylinka je prostě jiná, nevoní jako bylinka, ale jako houby.

Houbová bylinka v květináči

Říká se jí houbová bylinka nebo také houbové koření, botanicky jde o Rungia klosii z čeledi Acanthaceae (paznehtníkovité). Tato subtropická až tropická rostlina pochází z horských oblastí Nové Guinei.

V našich končinách se pěstuje jako pokojová rostlina, které bude svědčit letnění. Dá se zimovat při nižších teplotách, kdy omezuje svůj růst. Pokud ji necháte v kuchyni, bude normálně růst a vy si budete po celou zimu moci vychutnat její zelené lístky. Aby se jí dařilo, potřebuje výživnou propustnou půdu, čas od času ji přihnojujeme hnojivem pro bylinky. Svědčit jí bude slunečné nebo polostinné stanoviště, vlhká, nikoli přemokřená půda.

Houbová bylina dorůstá do výšky 60 – 80 cm. Je typická hustým olistěním (u nás však listy kvůli širokému kulinářskému využití hojně probíráme). Listy jsou oproti jiným bylinkám tmavší a jsou typické také svoji tuhostí a křehkostí. Zjara rostlinu zdobí modro fialové květy.

Houbová bylina, modrý květ

Foto: Houbová bylina a její modré květy

Houbové koření a jeho složení

Houbové koření je zelené a je tedy zdrojem chlorofylu, který v lidském organismu působí protizánětlivě, podporuje regenerační procesy, krvetvorbu, posiluje imunitní systém. Imunitě přijde vhod i obsažený vitamín C. Těšit se můžete i z obsahu vápníku a železa. Také železo je prospěšné pro krvetvorbu a mj. pomáhá proti únavě.

Jak využít houbové koření?

Čerstvé zelené listy zpestří zeleninové saláty, dají se využít obdobně jako pažitka do polévek či omáček. Dochutí i různé bylinkové oleje, octy nebo bylinkové máslo. Skvěle zapadne do pokrmů asijské kuchyně.

U nás houbová bylinka rungia našla využití i za tepla. Teplem se sice ztrácejí některé cenné živiny, ale zintenzivňuje se houbové aroma. Poslouží jako alternativa hub, třeba do různých nádivek, masových směsí, sekané. Bude chutnat v kombinaci s rýží, bramborami nebo vejci. Dá se přidávat i do receptů, kam dáváme běžné houby.

Recept od kocoura – míchaná vejce na houbách

Vyzkoušejte klasický recept vejce na houbách – bez hub. Houby nahradí houbová bylinka. Kdyby nebyla zelená, téměř byste nepoznali rozdíl… Jednoduše nechte na pánvi s olejem zezlátnout cibulku, do které přidejte nasekané lístky houbového koření. Nakonec přidejte vejce, opepřete a osolte. Jakmile vejce ztuhnou (stupeň tuhosti záleží na vašich chutích), je hotovo.

© 2016 – 2017 U KOCOURA DOMA Všechna práva vyhrazena.

Ohodnotíte tento článek?

Ušlo to.Bylo to fajn, ale...Článek se líbil.Super článek.Super článek, chválím. (Zaslouží si článek hodnocení?Dejte článku hvězdičky. Díky!)
Loading...

 

sdileni3

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *